Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Így válasszunk szobanövényeket, ha kicsi a nappalink

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. február 28. 08:15
Így válasszunk szobanövényeket, ha kicsi a nappalink
A kis nappali berendezése nem könnyű feladat

A kis nappali berendezése nem könnyű feladat, különösen, ha a kényelmünket, valamint a tárolást szolgáló bútordarabok mellett, szobanövényeket is szeretnénk elhelyezni a szobában. Nagyban megkönnyítjük a dolgunkat azzal, ha eleve kisebb termetű szobanövényekben gondolkodunk, a továbbiakban, ehhez adunk ötleteket.

Forrás: shutterstock.com

Az olyan termetes szobanövények, mint a könnyezőpálma, az aranypálma, a legyezőpálma, a szeldeltlevelű filodendron, a szobafikusz és a lantlevelű fikusz nagy helyet igényelnek, szépségük csak úgy tud igazán érvényesülni, ha egy tágas szobában helyezzük el őket.

Egy kisméretű nappaliban nagyon zsúfolt hatást keltenek, ráadásul akadályozhatnak minket a mozgásban, ha épp kerülgetni kell őket. Joggal merül fel a kérdés, ha ezeket a szobanövényeket nem választhatjuk, melyek azok, amelyeket igen?

Ha ragaszkodunk a pálmákhoz, akkor vásárolhatunk gyompálmát, melyet egészen kiscserepű kiszerelésben is megvásárolhatunk. A klasszikus szobanövények közül, a rákvirágból és az anyósnyelvből szintén elérhetők kisebb fajták is.

A calathea és marantha fajok szintén jól illenek a kisebb lakásokba is, látványos leveleikkel díszítenek és igazán egzotikus hatást keltenek. A különféle bromélia fajok, mint amilyen a guzmánia, a pikkelyvirág, a szakállbromélia nem kevésbé mutatósak, és ugyancsak kevés helyet igényelnek. 

Választhatunk csüngő szobanövényeket is, melyeket függesztett cserépbe, vagy hagyományos kaspóba is ültethetünk. Az olyan klasszikus csüngő szobanövények, mint a szobai futóka, a kúszó filodendron, vagy a pletyka, nagyon szépen mutatnak és a gondozásuk is egyszerű.

Jó alternatívát jelentenek a kisebb termetű virágzó szobanövények is, mint amilyen, a korallvirág, a gloxínia, a fokföldi ibolya és a ciklámen is. Ha igazán szűkén vagyunk a helynek, akkor érdemes alternatív szobanövény tartási módszereken is elgondolkodni. 

Ilyen például a florárium, amikor egy kicsi üvegedénybe ültetünk kistermetű növényeket, valamint a házilag készített zöldfal is, mely nagyon sok növény elhelyezésére alkalmas, anélkül, hogy a szoba hasznosítható alapterületét csökkentenénk.

Kísérletezhetünk a bonsai tartással is, mely igazi művészetnek számít és egy ilyen miniatűr fácska bármelyik otthonnak különleges dísze lehet. Kezdő szobakertészként érdemes olyan egyszerűbben nevelhető bonsait választani, mint amilyen például a Ficus Ginseng.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adunk a szobanövények kiválasztásához. Sikeres szobakertészkedést kívánunk!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)