Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fórumot tartott a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. január 14. 11:00
Fórumot tartott a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület
A tanácskozáson a városban zajló beruházásokról volt szó

Fórumot tartott a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület január 13-án az Erkel Ferenc Művelődési Központban. A megjelenteket Kiss József, az egyesület elnöke köszöntötte, majd Görgényi Ernő polgármester tartott előadást a városban zajló beruházásokról.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A városvezető elsőként a 2021-es beruházásokról számolt be röviden: beszélt a szanazugi kerékpárútról, a Stefánia-szárny felújításáról, a Gyulai Várfürdő 25 és 50 méteres uszodáinak megújulásáról, valamint a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban létrehozott japánkertről is.

Kiemelte: Gyula városának nagy erénye, hogy szinkronban van az attrakciók és a szálláshelyek színvonala.

Hozzátette: a tavalyi év a túlélésről szólt a koronavírus-járvány miatt, de a jövő érdekében meg kellett valósítani ezeket a beruházásokat. Mint mondta, az önkormányzat az összes olyan beruházáshoz biztosítani tudta az önerőt, amelyekhez az szükséges volt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A 2022-es évre tervezett fejlesztésekről szóló beszámolóját a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújításával, valamint a Nagyváradi úti kerékpárút építésével kezdte Görgényi Ernő.

Megtudtuk, a beruházásokra egy komplex turisztikai fejlesztések támogatására kiírt TOP-os pályázaton nyert Gyula Város Önkormányzata 1 milliárd forintot.

A városvezető elmondta: rendkívül rossz állapotban van a cukrászda tetőszerkezete, de leromlott állagúak, valamint kihasználatlanok az emeleti termek is, a Ladics-házban pedig kiállítóhelyként való megnyitása óta, harmincegy éve nem történt komolyabb beruházás.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Százéves cukrászda földszintjén elbontják a fagylaltospult mögött található kisméretű, korszerűtlen vizesblokkot, így új helyre kerülhet a pult, növekszik a fogadótér, az illemhelyet pedig új helyre költöztetik.

Az emeleti szobákban interaktív, a csokoládéval, csokoládégyártással kapcsolatos attrakciókat hoznak létre, egyes termekben pedig helyreállítják az eredeti falfestést is.

A tervek tartalmazzák az Esze Tamás utca felől megközelíthető melléképület felújítását is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A városvezető hangsúlyozta: a Ladics-háznak is vannak műszaki problémái, a legnagyobb probléma itt is a tetőszerkezet. A főbejáratnál, a szárazkapu mögött kialakítanak egy fűtött jegypénztárt, a kocsiszínben pedig átjárót alakítanak ki a Százéves cukrászdához. A kiállítóhelyen családtörténeti hologramot hoznak létre, lesz egy interaktív installáció a vezetékes vízhálózat előtti fürdési szokásokról, fotópontok, a kocsiszínben pedig egy virtuális hintón nézhetik meg a korabeli Gyulát az érdeklődők.

Görgényi Ernő beszélt a Nagyváradi úti kerékpárút építéséről is, amely a Csókos úttól egészen a Bihari utcáig fog húzódni, ahonnan kerékpársávként indul tovább a Galamb utcáig. A kerékpársávra azért van szükség, mert a Bihari utca és Galamb utca között található házak előtt parkosított zöldfelületeket alakítottak ki az ott lakók, ezeket pedig nem akarják megszüntetni.

A Bihari utcától – ahol kijelölt gyalogos-átkelőhely lesz – kiszélesítik az úttestet egészen a Galamb utcáig, a biciklisáv pedig a túloldalon fog folytatódni.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Gyermekszabadidős élményközpontot alakítanak ki a Szent Miklós parkban található egykori alispáni lakból – folytatta a polgármester. Mint mondta, a létesítmény gyermekmegőrzőként is funkcionál majd – természetesen a helyieknek is. Az épület kertjében építenek egy színpadot is, bent pedig korcsoportokra osztva helyezhetők el a gyerekek.

Megújul a Gyulai Várfürdő gyermekmedencéje is, ez része annak a beruházási programnak, amely során a lovarda és a kupolás wellnes közötti épületszakaszt elbontják, a helyére pedig új, az AquaPalota stílusát idéző medencerendszer épül, a reumatológiának is helyet adó főépületet pedig medical wellnes központtá alakítják.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A gyermek-víziparadicsom kivitelezése már elindult, a vízfelület 800 négyzetméter lesz, amelyet három részre osztanak, valamint számos új elemmel bővítenek. A gyerekmedence az idei főszezonra elkészül.

Görgényi Ernő előadása után a jelenlévők a visitgyula.com weboldal megújítását is megtárgyalták.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)