Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Irodalmi színpad az Erkelben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Farkasné Csató Katalin • MAGAZIN • 2021. december 21. 15:00
Irodalmi színpad az Erkelben
Hírek az Erkel Ferenc gimnáziumból

Az Erkel Ferenc gimnáziumban nagy hagyományú színjátszókör működik, amely a Magyar Tehetségprogram segítségével, az Erkel Ferenc Gimnázium Alapítvány támogatásával egy másfél éves programot valósított meg.

Fotó: Erkel Ferenc gimnázium

Dr. Erdészné Németi Anikót, az alapítvány kuratóriumának elnökét kérdeztük először arról, miért tartotta fontosnak az alapítvány, hogy támogassa ezt a programot?

– Az Erkel Ferenc Gimnázium Alapítvány célja olyan művelődést segítő kezdeményezések, versenyek, mozgalmak támogatása, mely messze túlmutat a gimnázium területi vonzáskörén, regionális, országos jelentőségű; és olyan tudományos vagy szakmai, pedagógiai tevékenység támogatása, amelynek eredményeként az egész gimnáziumban folyó munka színvonala emelkedik, az iskola presztízse növekszik. A nagy hagyományokkal működő irodalmi színpad a gimnázium legeredményesebben működő tehetségműhelyei közé tartozik, ezért támogattuk pályázatának beadását.

– Hogyan működik a tehetségműhely?

– A program 2 pedagógus együttműködésével valósul meg. Győri Etelka a színpadot rendezi, a diákok munkáját koordinálja, Balogh Norbert a kör működését bemutató kisfilmet készíti, és a színházlátogató kirándulásokat szervezi. 

Győri Etelkát, a színjátszókör vezetőjét arról kérdeztük, miért tartja fontosnak, hogy az erkeles diákok színjátszással is foglalkozzanak?

– Mint minden tanórán kívüli tevékenység a színjátszókör egyik legfontosabb célja a közösségépítés és közösségteremtés, ami a tanulás-tanítás mellett az iskola legfontosabb feladata kell legyen

– A pályázati időszakot tekintve a színjátszókör tevékenysége 2020 szeptemberében indult. A gimnáziumokban a pandémiás helyzet miatt ebben a tanévben nagyobb részt online oktatás volt. Hogyan működött a kör ez alatt az időszak alatt?

– Miután már szeptembertől érezhető volt, hogy valamikor zárásra kerül sor, ezért időben fel tudtunk készülni az online foglalkozások kivitelezésére. A Discord online platform már bevált a tavaszi karantén idején, ezért iskolai szinten ezen most sem módosítottunk, így a színjátszókör foglalkozásai adott időben és rendszerességgel itt történtek. Ehhez még létrehoztunk egy zárt facebook csoportot a még könnyebb kommunikáció és az ötletek biztosabb megosztása érdekében. Az is cél volt továbbá, hogy mindenki tudjon mindenről, ismerjük egymás véleményét és ötleteit. Az eredeti elképzeléshez képest az előadások megváltoztak: a hang, a kép és a mozgókép vette át a szerepet, így született az 56-os rádiós emlékműsor, a Karácsonyi szeretetmorzsák, az Implom József Helyesírási Versenyre Gyula város bemutatása, ill. a fenntarthatósági témahétre készült „divatbemutató”.

Fotó: Erkel Ferenc gimnázium

– A kiegészítő tevékenységeket, a színházlátogatásokat azonban csak a 2021-es tanévben lehetett megszervezni. Hogyan alakultak ezek a programok? Erről kérdeztük Balogh Norbert tanárt.

– Két színházlátogatás szerepelt a pályázatunkban. A pandémia miatt ennek a megvalósítására valóban csak ennek a tanévnek az őszén kerülhetett sor. Szeptemberben Budapestre látogattunk, ahol a Vígszínházban egy érdekes színházpedagógiai program készítette elő az esti előadást, az ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében életre keltett Gatsby világát. Októberben kulisszajáráson vettünk részt a Békéscsabai Jókai Színházban, novemberben pedig szintén itt nagyon jól szórakoztunk a Made in Hungária című darab rock and roll dallamait hallgatva.

– A pályázati időszak végeztével továbbra is működik a színpad? Mik a további tervek?

– Természetesen működünk tovább. A célunk végre egy igazi színdarab előadása élőben, sok mozgással, játékkal, felszabadult nevetéssel – fejezte be a beszélgetést Győri Etelka.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)