Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Csabai út forgalomrendezése volt az interpellációs óra egyik témája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2021. december 16. 13:55
A Csabai út forgalomrendezése volt az interpellációs óra egyik témája
A képviselő-testület december 16-i ülésén korábban megszavazott beruházások is szóba kerültek

a képviselő-testület december 16-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A megszokott módon az interpellációs órával kezdődött a gyulai képviselő-testület ülése december 16-án. A grémium utolsó 2021-es tanácskozásán két korábban elfogadott előterjesztés, valamint a Csabai út forgalomrendezése is téma volt.

Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa Mozgalom) két témával érkezett az ülésre. Az önkormányzati képviselő emlékeztetett: egy hónappal ezelőtt, a képviselő-testület november 25-i ülésén, arról döntött a grémium, hogy 19,8 millió forint pályázaton kívüli önerőt biztosít a duzzasztónál lévő vízi turisztikai központ fejlesztéséhez.

Mint mondta, már akkor is jelezte, hogy véleménye szerint túl lett árazva a beruházás. Kikérte egy külső szakértő véleményét, aki szerint több mint 9 millió forint puffert tartalmaz a fejlesztés költsége.

Második kérdésében a 2020. október 29-i ülésre utalt vissza, ahol arról döntött a testület, hogy megállapodást kötnek a Publimont Hirdetésszervező Kft.-vel, amely összesen 31 autóbusz-utasvárót cserélt le Gyulán, valamint CityLight reklámeszközöket helyeztek el a város több pontján.

A képviselő arra volt kíváncsi, hogy az eltelt egy év alatt mennyi nyereséget termeltek a kihelyezett reklámok a hirdetésszervező cégnek.

galbács mihály

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kérdésekre Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester válaszolt, aki hangsúlyozta: nem valós a túlárazás. Elmondása szerint Galbács Mihály célja, hogy akadályozza a városi beruházásokat, mondvacsinált okokkal támadja a fejlesztéseket.

Az utasvárókkal kapcsolatban aláhúzta: a régi, lepusztult várókat lecserélni rendkívül költséges folyamat lett volna, de a Publimont Hirdertésszervező Kft.-vel kötött szerződés értelmében a városnak ez egy forintjába sem került, sőt, a várók fenntartása is a cég dolga.

Hozzátette: a hirdetési bevételek – piaci okok miatt – csekély mértékben jelentek meg korábban az önkormányzatnál, arról pedig, hogy a magáncégnek mennyi az árbevétele, az önkormányzatnak nincsenek információi.

veres andrás

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Galbács Mihály nem fogadta el a válaszokat, és kérte, hogy a vízi turisztikai központ fejlesztését vizsgálja felül az önkormányzat belső ellenőrzése. A grémium a válaszokat elfogadta, míg a belső ellenőrzés vizsgálatát elutasították, hiszen annak ez nem is feladata.

A második, egyben utolsó interpelláló Veres András (Fidesz) volt, aki a Csabai úti lakosok kérését tárta a testület elé. Elmondása szerint a Csabai úton állandóan nagy a forgalom, ami a közlekedést, a parkolást, valamint a házakhoz való be-, illetve kiállást is megnehezíti, és utóbbit a szinteltérés sem könnyíti meg. A lakók azt szeretnék, hogy a Rosu utca és a Csabai út végén található körforgalom között csökkentsék 50 kilométer per órára a sebességhatárt, és vizsgálják meg, hogy ki lehet-e szélesíteni az úttestet.

Görgényi Ernő válaszából kiderült, a mérnöki osztály és a rendőrség is azt javasolja, hogy tartsanak közösen egy bejárást, amely során megvizsgálhatják a lehetőségeket. Mint mondta, néhány hónappal ezelőtt megbízást adtak egy mérnökirodának arra, hogy a Csabai út forgalomszervezésével kapcsolatban készítsen egy koncepciót. A vizsgálat elsősorban a Rosu utca és a Shell-kút közötti szakaszt érintené, de kiterjeszthetik a körforgalomig tartó szakaszra.

A városvezető úgy fogalmazott, hogy javaslat ellen és mellett is vannak érvek, a lakosság véleményét pedig mindenképpen figyelembe kell venni, így első lépésként a közös bejárást javasolja.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)