Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Komposzt lesz az ősszel összegyűjtött levelekből

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2021. november 19. 15:39
Komposzt lesz az ősszel összegyűjtött levelekből
Új lombszívó géppel szedik össze a közterületekről a lehullott leveleket és apró ágakat

Új lombszívó segíti a munkát a Gyulai Közüzemi NKft.-nél, az eszközt lapunknak Bányai György üzemvezető-helyettes mutatta be. Elmondta: ugyan az elmúlt évben vásárolták, és a tavaly őszi szezonban kipróbálták a gépet, most van az első szezonja a nagy kapacitású berendezésnek. 

– Egy belső égésű motorral felszerelt, hatalmas ventilátorról van szó lényegében, ami légáramot kelt. Ez az, ami felszippantja a közterületeken lehullott leveleket és apró ágakat, majd kifújja a teherautó platójára, így dupla hatékonysággal működik – kezdte Bányai György.

– Annak érdekében, hogy minél nagyobb hatásfokkal dolgozhassunk, a platóra készítettünk egy keretet, amit ponyvával borítottunk be. Ez közel két méter magas, így hatalmas mennyiségű lombréteget tud a platóra fújni az eszköz – fűzte hozzá. 

A szakember azt is elárulta, a levél a begyűjtés után a komposztálótelepre kerül, a komposzt pedig az egynyári virágágyásokba. A talajcsere során a régi, úgynevezett kiélt földet 4-5 évente 20–25 centi mélységben kicseréljük friss komposztra, így sokkal szebben fejlődnek a virágpalántáink.

A komposztba a parkokból származó zöldhulladék is belekerül, ezért gazmaggal szennyezett. Emiatt a gazolásra jobban kell figyelni, ám lényegesen szebb növényeket eredményez a tápanyaggal bőven ellátott talaj, aminek a szerkezete a vizet is jobban megtartja – fejtette ki Bányai György.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)