Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kvantumszámítógépek új korszakot nyitnak az informatikában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • HÍREK • 2021. november 08. 13:23
A kvantumszámítógépek új korszakot nyitnak az informatikában
Egyre több óriáscég látja bennük a potenciált

Világcégek, többek közt az Eon, az Amazon és a Volkswagen is beszálltak a kvantumtechnológiába, ami eddig ismeretlen perspektívákat nyithat a számukra.

A kvantumszámítógépek olyan optimalizációs feladatokat tudnak megoldani, amelyek a hagyományos számítógépeknek évtizedekbe telnének. Az úgynevezett quibitek alapvető sebességbeli különbséget jelentenek a bitekkel dolgozó, klasszikus számítógépekhez képest, ám a kvantumalgoritmusok hasonló logikát követnek – írja a Tech magazin.

Jelenleg kétféle kvantumszámítógép létezik. Az egyik a kvantumkapu, ami a jövőben mindenféle optimalizációs problémát oldhat meg, ám mint korábban, még mindig hibaérzékeny. A másik a kvantumégető, ami csak bizonyos típusú optimalizációs problémákat képesek megoldani, azokat azonban garantáltan hiba nélkül. 

Az Eon például a kanadai D-Wave által létrehozott kvantumégető segítségével egy olyan algoritmust szabadalmaztatott, ami az energiahatékony hőellátást tenné lehetővé. A VW eközben egy kvantumalapú navigációs rendszeren dolgozik.

A tavalyi évben az Amazon is beszállt a területbe, amikor meghirdetette a „Braket” szolgáltatást: ennek keretében a kvantumégetőkkel kapcsolta össze az Amazon-Cloudot. A Braketet alkalmazó cégek így hozzáférhetnek ezekhez a szuperszámítógépekhez, és tesztelhetik a maguk algoritmusait.

Habár a kvantumanyagok fejlődése még kezdeti fázisban van, hamar felgyorsulhat a kevés energiát igénylő, ám óriási tárolókapacitással rendelkező chipeknek köszönhetően. A szakértők abban bíznak, hogy a kvantumtechnológia olyan léptékű fejlődésen megy majd át, mint az 1960-as években, amikor a ma használatos számítógépet kifejlesztették.

Egyre több befektető is potenciált lát a kvantumtechnológiában: míg egy évtizeddel ezelőtt világszerte összesen másfél millió dollárral támogatták a kvantum start-upokat, 2020-ban ez a szám már 680 millió euró volt.

Írásunk a Férfinet, Férfi magazin, Üzleti magazin, Internetvilág és E-sport magazin közreműködésével készült.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)