Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Erkeles siker a nyelvhasználati verseny Kárpát-medencei döntőjében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Farkasné Csató Katalin • MAGAZIN • 2021. október 24. 15:22
Erkeles siker a nyelvhasználati verseny Kárpát-medencei döntőjében
Hírek az Erkel Ferenc gimnáziumból

Fotó: Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium

A múlt hétvégén 49. alkalommal rendezték meg az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos, Kárpát-medencei döntőjét, ahol Kovács Anna Sára, a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium 11. évfolyamos diákja kimagasló teljesítménye elismeréséül Sátoraljaújhely város plakettjében részesült. Sárit a versenyről, a felkészülésről faggattuk.

– Milyen út vezetett el az országos, Kárpát-medencei döntőig?

– Már általános iskolában is nagyon szerettem a magyart, ezért jelentkeztem az Erkel-gimibe magyar tagozatra. Itt az irodalom mellett a nyelvtant is – ami, bevallom, az én kedvenc tantárgyam – magasabb óraszámban tanuljuk. Így jó alapokkal rendelkeztem ahhoz, hogy elinduljak ezen a versenyen. E mellett azonban magyartanárommal, dr. Farkasné Csató Katalinnal, már augusztusban elkezdtük a felkészülést a megyei döntőre, amire szeptember végén került sor.

– Milyen feladatokból állt ez a verseny?

– Először egy írásbeli feladatsort kellett megoldani. A feladatok között szerepeltek többek között szómagyarázatok, szólások, nyelvhelyességi kérdések, mondatelemzések. Az összpontszámnak ez az egyharmadát tette ki. A hangsúlyosabb a szóbeli rész volt, amikor is  négy megadott témából kellett kiválasztani egyet, és húsz perc felkészülés után háromperces beszédművet kellett elmondani a zsűri előtt. A műfajt és a közönséget a feladat határozta meg.

– Te mit választottál?

– A megyei döntőn osztálytársaimat igyekeztem meggyőzni arról, milyen klubestet szervezzünk. Ez olyan jól sikerült, hogy a sátoraljaújhelyi döntőbe jutottam.

– Milyen volt a Kárpát-medencei döntő?

– A verseny három kategóriában zajlott, több mint 100 versenyző részvételével. Én a gimnázium 1. elnevezésű csoportba kerültem. Az írásbeli feladatsorral kezdődött itt is a megmérettetés. Ez jól sikerült, 79%-os eredményt értem el, amivel az élmezőnybe kerültem. A szóbeli fordulón, „Szívet cseréljen, aki hazát cserél” mottóval, a mellett sorakoztattam fel érveket, hogy hazájukból menni vagy maradni jobb-e a mai fiataloknak. Nagyon izgultam, de jól sikerült ez a produkció is.

– Hogy érezted magad a versenyen?

– Először is a Zemplén csodaszép! Most, ősszel meg különösen! Már az nagy élmény volt, hogy ott lehettem! Nagyon színvonalas szabadidős programokat szerveztek nekünk, és a többi fiatallal is jól éreztem magam.

– Hogy érintett a díj?

– Nagyon örültem neki! Először el sem hittem, hogy én is plakettben részesülök. Nagyon boldog vagyok, hogy az ország legjobbjai között lehetek.

– Gratulálunk neked a díjhoz! Sok sikert kívánunk további tanulmányaidhoz.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)