Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Két esetben emeltek vádat „büntetőfékezés” miatt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2021. október 15. 16:00
Két esetben emeltek vádat „büntetőfékezés” miatt
A Békés Megyei Főügyészség közleménye

Közúti veszélyeztetés bűntette, nagyobb kárt okozó rongálás bűntette, valamint kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 46 éves büntetlen előéletű budapesti illetőségű férfi ellen, aki „büntetőfékezéssel” okozott balesetet – olvasható a Békés Megyei Főügyészség közleményében.

Mint írták, a férfi február 09-én a délutáni órákban egy személygépkocsit vezetve közlekedett az M44 számú autóúton Békéscsaba felől Kondoros irányába. Haladása közben a férfi közlekedési konfliktusba került egy nyerges vontatóból és pótkocsiból álló járműszerelvényt vezető férfival, a sértettel, mivel a terhelt nehezményezte, hogy a sértett a kamionnal elévágott, ugyanis az a külső forgalmi sávból egy kikerülés végrehajtása közben úgy haladt be a terhelt által igénybe vett belső forgalmi sávba, hogy emiatt neki erőteljesen kellett fékeznie. A kikerülést követően a kamion visszasorolt a külső forgalmi sávba. A terhelt a belső forgalmi sávban gyorsítva a járműszerelvény mellé ért, s ekkor hangjelzéssel, illetve kézmozdulatokkal fejezte ki nemtetszését a sértett irányába, majd a belső forgalmi sávból a külső forgalmi sávba, a járműszerelvény elé sorolt, és több alkalommal indokolatlanul lassításra kényszerítette a járműszerelvény vezetőjét. Az utolsó fékezéssel a terhelt intenzíven lassított a szerelvény előtt, a kamiont vezető sértett elkormányzással és fékezéssel próbálta meg elkerülni balesetet, de hátulról neki ütközött a személygépkocsinak. A baleset következtében személyi sérülés nem következett be, azonban annak reális veszélye fennállt. A terhelt által használt, de egy lízingcég tulajdonában álló lízingelt személygépkocsiban 1,4 M Ft-os kár, míg a kamionban 100.000.-Ft-os kár keletkezett. A terhelt a cselekményével – az indokolatlan intenzív fékezéssel – szándékosan megszegte a KRESZ 27.§ (3) bekezdésében foglaltakat, mely szerint, a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- és vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől és kötelezze a nyomozás során felmerült, 250.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

Egy másik „büntetőfékezéses” ügyben szintén közúti veszélyeztetés bűntette és garázdaság vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészég egy 44 éves büntetett előéletű csorvási férfi ellen.

A férfi 2020. szeptember 10-én a kora délutáni órákban egy személygépkocsit vezetve közlekedett Orosháza lakott területén, a Rákóczi úton a Móricz Zsigmond utca felől a Kossuth utca irányába. Haladása közben a terhelt közlekedési konfliktusba került egy másik autóssal, egy nővel. A konfliktus oka az volt, hogy a sértett autójával úgy kanyarodott ki egy üzlet parkolójából balra – a Rákóczi út irányába – a Móricz Zsigmond utcára, hogy az általa igénybe venni kívánt forgalmi sáv telített volt, így az úttesten keresztben megállt, ezáltal a forgalmat akadályozta. A sértett a balra kanyarodó forgalmi sávba csak azt követően tudott besorolni és folytatni az útját, hogy az ebben sávban álló terhelt maga elé engedte. Ezt követően a Móricz Zsigmond utca és a Rákóczi út kereszteződésében lévő forgalomirányító fényjelző készülék tilos jelzésénél mindketten kiszálltak az autójukból és kölcsönösen szidalmazni kezdték egymást, majd zöld jelzésnél mindketten tovább közlekedtek. A felindult férfi a Rákóczi út 5. szám előtti útszakaszon a záróvonalat átlépve megelőzte a közvetlenül előtte haladó sértettet, melyet úgy fejezett be, hogy a két személygépkocsi között mindössze 30-40 cm volt. Az előzés befejezését követően a férfi azonnal indokolatlan intenzív fékezéssel lassításra kényszerítette a sértettet, majd ezt megismételte úgy, hogy a terhelt gépjárműve az úttesten megállt. A mögötte haladó sértett azonban intenzív fékezés ellenére sem tudott megállni, és a terhelt által vezetett személygépkocsinak hátulról nekiütközött.

A beleset következtében személyi sérülés nem következett be, azonban annak reális veszélye fennállt; mindkét autóban 50.000.-Ft alatti kár keletkezett – olvasható a közleményben.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)