
Ambrus György, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Gyula és Környéke Régió elnöke Berlinben, a Nemzetközi Élelmiszer-ipari Szakmai Vásár állófogadásán 4500 vendégnek nyújtott igazi gasztronómiai élményt a magyar konyha ízeivel. Hazánk az idei esztendőben díszvendége volt a német fővárosban megrendezett vásárnak, s a díszvendégé a megtiszteltetés, hogy nemzete étkeivel ismertesse meg a világ minden tájáról összegyűlt vendégsereget. Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakács, egyedüliként Békés megyéből, egy 15 fős „étekkészítő” csapatnak volt a tagja, s társaival öt napos megfeszített munka és kilencszáz kilométer megtétele után a magyar ínyencségeket a sok ezer vendég asztalára varázsolta. A Harruckern János Közoktatási Intézmény szakoktatójaként is tevékenykedő mesterszakács az iskolában vetítéssel és ételkóstolóval egybekötött élménybeszámolót tartott sütésről, főzésről, vendéglátásról és sikerekről.
– Varga Károly, a többszörös olimpiai bajnok mesterszakács, aki a 2008-as Erfurti Szakácsolimpián a Békés megyei gasztronómiai team felkészítője is volt, kért föl, hogy a melegkonyhás szakács team séfjeként vegyek részt a nemzetközi rendezvényen – mondta el a kezdetekről Ambrus György. – Január 9-én kezdtük a munkát a budapesti báziskonyhán, ahol az éjszakát egybe húztuk a nappallal, hogy a kamionba a közel 22 000 kilogramm árut 12-ére, az indulás napjára be tudjuk pakolni. A 4500 adag feltálalt meleg ételt részben itthon készítettük el, és a többi alapanyaggal együtt hűtőládákba téve szállítottuk a rendezvény helyszínére.
A csapatnak az ételek elkészítéséhez, tárolásához természetesen eszközökre is szüksége volt, ennek egy részét a Harruckern János Közoktatási Intézmény bocsátotta rendelkezésükre. Melegentartó-tálakat, speciális ételszállító-ládákat, az étkek feltálalásához pedig egyedi készítésű fatálakat biztosított az iskola a hazánkat képviselő teamnek. Az intézmény támogatása mellett a diákok is nagy örömmel segédkeztek Ambrus Györgynek az előkészületekben. A mesterszakács, az esemény súlyát érzékeltetendő, pontos számadatokkal is tarkította élménybeszámolóját. Így megtudhattuk, hogy 4500 főre 600 kilogramm marhalábszár szükségeltetett a pörkölt elkészítéséhez, a húst a báziskonyhán kockázták fel, majd vákuumcsomagolással utazott a kamionban, míg a berlini két darab 300 literes és az egy darab 500 literes üstben nem találta magát. Egyebek mellett 140 kilogramm hagymával, egy csipetnyi – 3 kilogramm sóval, és egy vödör Erős Pistával is társulva, jó magyarosan. A vörösboros marhapörköltet pásztortarhonya kísérte. Töltött káposztából 9000 darab főtt a báziskonyhán, lesokkolás, azaz gyorshűtés után először mindet a kamion nyelte el, míg a német fővárosban újra fel nem melegedett. Mert tudjuk, a töltött káposzta csak újramelegítve jó, mondta mosolyogva Ambrus György. Az asztalokról pedig egyetlen egy sem érkezett vissza a konyhába. Hideg ételek is a tálakra kerültek ízelítőül a magyar gasztronómia asztaláról. A team, Varga Károly vezetésével, négyféle ízbirodalommal kápráztatta a vendégsereg érzékeit az elkészített kétszáz hidegtálon. Parasztsonka, szalámi, disznósajt, szárazkolbász kínálta magát egy tálon, míg a másikon szárnyasokkal randevúzhatott a vendég, füstölt kacsát, pulykamellet aszalt gyümölcsökkel kóstolva, s ahonnan a libatepertő hagymával sem hiányozhatott. A magyaros sültes tálon sok más mellett a hideg füstölt csülöksajt ecetes tormával csábított. A negyedik ízbirodalmat a sajtok uralták, közel negyven féle sajtkülönlegesség és sajttorta is otthonra talált a tálakon.
– Nem csak én mentem Berlinbe Békés megyéből, hanem szűkebb hazám ízei is: így a gyulai, csabai kolbász és a Szarvasi Mozzarella sajt is – folytatta a mesterszakács. – Közös célunk, hogy ezeket a termékeket népszerűsítsük és bízom benne, hogy a magyar gasztronómiában is egyre gyakrabban fognak megjelenni. A legfontosabb, hogy hazai termékből, kiváló alapanyagokból tudjunk tökéletes minőségű ételeket készíteni.
Természetesen az ételkínálatból a salátafélék sem maradhattak el, a különféle zöldségek mellett a magyaros házi savanyúságok, mint az ecetes almapaprika, a káposztával töltött paprika, a cseresznyepaprika vagy a savanyított dinnye kerültek a vendégek elé. A menüsort záró desszertet is igazi magyar finomságok alkották, így az almás, túrós és meggyes rétes, illetve a tradicionális somlói kocka. Minden étek díszítéssel is kiegészült, az íny előtt már a szemet is csiklandozva látványával.
– A vacsorát követően egy VIP-fogadást is készítettünk 200 fő részére egy másik helyszínen, ahol negyvenkét miniszter volt jelen – emelte ki Ambrus György, ahol szintén hatalmas sikert arattak a magyar team által készített ételek, melyek mellől a magyar borok sem hiányozhattak, ezért minden tájegység nemes nedűjéből került az asztalokra. Éppúgy, mint a hazai ásványvizekből és a már klasszikusnak számító magyar üdítőből, a Traubisodából. A magyar csapat munkáját nemcsak a vendégek, és a jóízűen elfogyasztott ételmennyiség dicsérte, házigazda kollégáik, a német szakácsok is a legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak elkészült étkeikről. Az olimpiai bajnok mesterszakács hangsúlyozta, hogy az ételek elkészítése mellett a hűtés, tárolás, elhelyezés, szállítás együttese komoly logisztikai feladatot jelentett a csapat számára, az élelmiszerekre vonatkozó szigorú biztonsági szabályok betartásával szinkronban.
– Jelentősen segítették munkánkat a korszerű eszközök, mint a sokkoló-berendezés vagy a vákuumcsomagoló, melyek a Harruckern középiskola eleki tankonyhájában is megtalálhatók. Fontos, hogy a diákjaink is megismerkedjenek használatukkal, hiszen ma már a gasztronómiában elképzelhetetlen nélkülük a minőségi munka. Az élelmiszerek tisztaságának védelmével a mi biztonságunkat segítik e berendezések, így mindig olyan ételt tehetünk a vendég asztalára, amely minden szempontból tökéletes – zárta gondolatait Ambrus György.




























