Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A forró nyarak a tettesek!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2021. október 10. 07:00
A forró nyarak a tettesek!
Örökzöldek betegségei

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Az utóbbi években nagyon gyakran jelentkeztek betegségek az örökzöldeken, melynek következtében sok növény elcsúfult, sőt sok el is pusztul. Korábban nem kellett védekezni a kártevőik ellen, manapság viszont igen.

Egyelőre az évi két-három permetezés elegendő a védelemhez. De lássuk csak, mi okozza a sok problémát ezeknél a csodálatos növényeknél! Itt vannak mindjárt az élettani dolgok. Legtöbb esetben napjaink forró nyarai nagyon próbára teszik ezeket a páradús levegőt szerető növényeket. A tuják, fenyők, ciprusok, hamisciprusok és a cédrusok valamennyien szeretik a párás levegőt, még a sivatagban élő cédrusok is, melyek az éjszakai lehűlésben nagyon sok vizet tudnak felvenni, és ezáltal túlélik a forró nappalokat. Láthatjuk, hogy ilyen helyzetben akár könnyen túl is öntözhetjük a kedvenceinket. A növények alatt hagyott lomb nagyon védi a talajt a kiszáradástól, valamint egyenletesen „adagolja” a korhadékával a minimális tápanyagot, amely a fáink immunitását erősíti. Természetesen ez a korhadék biztosítja a talaj savanyú pH-értékét, ezért nem szabad összeszedni a faleveleket. A téli erősebb fagyok ellen is hatékony segítséget nyújt, így a talaj nem fagy át olyan mélyen, hogy egy téli kiszáradás legyen a vége. (Nem olyan régen ez be is következett.)

Aki öntözte januárban a tujáit, annak megmaradtak, aki nem, az kiáshatta őket májusban. Az öntözéssel juttassunk egy kis műtrágyát is a kedvenceinknek. Az őszi záró permetezéssel ne csak a gyümölcsfáinkat részesítsük előnyben! Réztartalmú szerek rendelkezésre állnak, ne késlekedjünk a permetezéssel, amelyek jók a baktériumok és gombák ellen is. A Mospilan, egy kis nedvesítőszerrel megtámogatva jó a szuvasodás és a molykártétel ellen.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)