Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fehér madaras művész

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2021. október 01. 15:30
A fehér madaras művész
Bemutatták a Póka Györgyről szóló portréfilmet

A fehér madaras művész címmel készült portréfilm Póka György festőművészről, amelyet szeptember 30-án mutattak be a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A filmről a főszereplő, a készítő, Bimbó Lajos, a Gyulai Hírlap munkatársa, valamint Varga Zoltán beszélgettek.

bimbó lajospóka györgy és varga zoltán

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az esemény nyitányaként levetítették a filmet, amelyben Póka György beszélt a tanulmányairól, a tanításról, kedvelt technikáiról, valamint elhunyt feleségéről, a szintén képzőművész Meskó Annáról. Természetesen szóba kerültek a festő védjegyének számító fehér madaras képek, és bemutatta az alkotási folyamatot is.

Bimbó Lajos elmondta: régebb óta ismeri Póka Györgyöt, aki egyszer felhívta magához a lakására, ahol épp alkotott, ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy filmet kellene készíteni a művészről. Készültek felvételek a fehér madaras képekről, majd rögzítettek egy beszélgetést is, ezekből állt össze a bibliotékában bemutatott film.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Póka György kiemelte: 50-60 éve dolgozik festékekkel, a madaras képek megalkotásának különleges technikáját ő találta ki. Kiderült, hogy egy év alatt körülbelül ezer képet készít, a motivációt pedig abból meríti, hogy mindig előre odaígéri a képeket másoknak.

Hozzátette: felesége jelenlétét mindig érzi, amikor dolgozik, ez az elkészült alkotásokban is tetten érhető. Elmondta azt is, lehet, hogy a jövőben nem fog már madaras és pipacsos képeket festeni, de jelenleg ezek érdeklik, előbbieket pedig tovább akarja fejleszteni, szeretné, ha a gyulai táj is megjelenne a festményeken.

A bemutató végén Póka György, ahogy megszokhattuk tőle, fehér madaras képekkel lepte meg a jelenlévőket.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)