Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán is elérhető a koronavírus kísérleti gyógyszere, már több megyei teszteli a vírusok szaporodását gátló medicinát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2021. szeptember 22. 16:00
Gyulán is elérhető a koronavírus kísérleti gyógyszere, már több megyei teszteli a vírusok szaporodását gátló medicinát
Betegeken és a velük egy háztartásban élőkön is vizsgálják a hatását

Neve még nincs, de meggyőző eredményei már vannak annak a kifejezetten koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszernek, amelynek tesztelése már Magyarországon, azon belül Békés megyében is, folyik. A részletekről dr. Szabó Ákos gyulai gyógyszerész nyilatkozott lapunknak.

Elmondta: a Pfizer cég a koronavírus megjelenése óta nemcsak a betegséget megelőző vakcinát kutatja, de sok energiát fordítanak arra is, hogy a már megfertőződött betegek tüneteit enyhítse.

– A most tesztelés alatt álló gyógyszer szájon át szedhető, és a koronavírussal megfertőződött betegeken alkalmazható. A vírusok szaporodását gátolja a szervezetben, hiszen így a betegség lefolyása enyhébb lesz, és rövidebb ideig tart – részletezte a szakember.

Dr. Szabó Ákos azt is hozzátette, hogy már jó néhány vírusellenes szer van a világon, de kifejezetten COVID-19 ellen ez az első fejlesztés.

– Idén márciusban jelentette be a Pfizer cég, hogy az állatkísérletek után embereken is kipróbálják a gyógyszert, ami elég jó eredményekkel halad – emelte ki. Hozzáfűzte: a világon jelenleg 400 vizsgálóhely van, több kontinensen.

Mint megtudtuk, augusztus 23-án a Semmelweis Egyetem is csatlakozott a programhoz Merkely Béla professzor vezetésével. Magyarországon jelenleg hat vizsgálóhely van, az egyik Budapesten a másik öt Kelet-Magyarországon: az egri és a nyíregyházi kórházban, a debreceni klinikán, valamint Békéscsabán és Gyulán.

– Már több olyan helyi betegünk van, aki jelenleg is szedi a gyógyszert. A szabályok szerint 18 és 70 éves korig jelentkezhetnek azok, akik szeretnének csatlakozni. Ebben az esetben kollégáink kimennek a helyszínre, felveszik a beteg státuszát, elmondják a teendőket, és elkezdődhet a gyógyszer szedése – részletezte a szakember.

Az is elmondta, hogy a koronavírusos betegek mellett olyanokat is vizsgálnak, akik nem betegek, de egy háztartásban élnek olyannal, akik megfertőződtek. Esetükben a szakemberek arra kíváncsiak, hogy vajon a gyógyszer megfelelő védelmet nyújt-e a koronavírus kialakulása, az azzal való megfertőződés ellen.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)