Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Négy termésével díszítő lombhullató növény, amely feldobja a kertet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. szeptember 07. 16:30
Négy termésével díszítő lombhullató növény, amely feldobja a kertet
Cikkünkben olyan növényeket gyűjtöttünk össze, amelyek ősszel terméseikkel, valamint lombszínükkel is díszítenek

Ősz elején még jó pár nyári virág csempész vidámságot a kertbe, később azonban le kell mondanunk látványukról, ugyanakkor, ha jól választjuk meg kertünk növényeit, akkor később sem kell nélkülöznünk az élénk színek látványát. Cikkünkben olyan lombhullató növényeket gyűjtöttünk össze, amelyek ősszel terméseikkel, valamint lombszínükkel is díszítenek.

Forrás: pixabay.com

Borbás berkenye

Elsőként a Kárpátok vidékén gyakori borbás berkenyéről ejtenénk néhány szót. A kb. 10 méteres maximális magasságot elérő növény remek adottságokkal rendelkezik. Az idősebb példányok jól viselik a szárazságot, lényegében bármilyen fényviszony mellett szépen fejlődnek. Néha a gombás betegségek okozhatnak gondot, de egyébként nem kényes növény.

A kis odafigyelésért cserébe, fényes, karéjos, sötétzöld levelekkel, hófehér bugás virágokkal, később pedig élénkpiros bogyós terméseivel díszít, melyek akár az év végéig is ékesítik a növényt, így kertünket is.

Csíkos kecskerágó

A csíkos kecskerágó főként ősszel mutatja meg az igazi arcát, valamint, hogy miért is érdemes helyet szorítani neki kertünkben. Lombszíneződése kimondottan látványos, levelei piros, sárga és narancssárga színekben játszanak. 

A pompás látványt, az élénk rózsaszín és narancssárga, termések egészítik ki, melyek a lombhullás után is a növényen maradnak.

A csíkos kecskerágó főként világos vagy félárnyékos kertrészekben érzi jól magát, fiatalabb példányait érdemes öntözni. Betegségekre szerencsére nem kényes, azonban levéltetű, és kecskerágómoly károsíthatja.

A csíkos kecskerágó madárbarát kert kialakítása során sem hiányozhat a kertből, mivel kiváló fészkelő és búvóhely. Ha olyan csodaszépen daloló madarakat szeretnénk a kertbe csalogatni, mint amilyen a fekete rigó vagy a kedves külsejű vörösbegy, mindenképp fontoljuk meg, a madárbarát kert kialakítását!

Egybibés galagonya

Az egybibés galagonya főként tavasszal nyíló illatos virágai, valamint ősszel díszítő piros bogyós termései miatt érdemelte ki, hogy szerepeljen ebben az összeállításban, bár a lombozatát alkotó erősen szeldelt levelei is szép megjelenést kölcsönöznek neki.

Az egybibés galagonya igazán hálás cserje, talán a legegyszerűbben nevelhető, és leginkább problémamentes növény ebben a válogatásban. Napos, világos helyen, lazább talajba ültetve gyönyörűen fejlődik, remek védősövény, vagy nyírott sövény nevelhető belőle.

A csíkos kecskerágóhoz hasonlóan az egybibés galagonya is ideális növény, ha madárbarát kertet tervezünk, mivel termését kedvelik a madarak. 

Ha nem csak a téli madáretetés során szeretnénk táplálékkal ellátni a madarakat, hanem az év egyéb időszakaiban is, akkor a tollas barátaink számára ehető termésű cserjék, mindig remek választást jelentenek!

Csillagsom

A csillagsom ősszel érdekes, gömb alakú, kicsit a szamócára hasonlító terméseivel díszít. De nemcsak ebben az évszakban bír jelentős díszítőértékkel, hófehér, esetleg rózsaszín virágait, tavasz végén, valamint a nyár első felében ontja, melyek hátteréül a sötétzöld fényes levelek szolgálnak. Igazán pazar látvány!

A csillagsom jó választás, akkor is, ha árnyékosabb helyre keresünk díszcserjét, mivel félárnyékos helyen érzi magát legjobban, tápanyag dús talajba ültetve, mérsékelt öntözés mellett. Arra figyelni kell, hogy a meszes talajt nem szívleli!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)