Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Várhatóan márciusban indul el a Tiborc utca felújítása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. szeptember 07. 16:00
Várhatóan márciusban indul el a Tiborc utca felújítása
A szakaszt 1 milliárd 20 millió forintból újítják fel

1 milliárd 20 millió forintból újítják fel a Tiborc utcát, a munkálatok várhatóan márciusban indulhatnak el – derült ki a munkálatok miatt tartott lakossági fórumon szeptember 6-án a Román Kulturális Központban. A részletekről Görgényi Ernő polgármester, Kiss Szabolcs önkormányzati képviselő, Tóth Gábor mérnök, a terv készítője és Molnár Csaba, a mérnöki osztály vezetője számoltak be.

görgényi ernő és kiss szabolcs

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő elmondta, 2010 óta többször nekifutottak a Tiborc utca felújításának, de eddig nem sikerült az előrelépés az ügyben, hiába adtak be pályázatokat, kérelmeket több helyre is. Nehezítette a helyzetet, hogy az utca esetében nem egy egyszerű újraaszfaltozásról van szó, a felújítás háztól házig tart, valamint a közműveket is ki kell cserélni.

Kiemelte: kész, engedélyes tervekkel rendelkeznek, ezt ugyanis korábban elkészíttették, mindezzel körülbelül fél évet spórolnak. A következő lépés a kiviteli tervek elkészítése lesz, majd a közbeszerzési eljárás, mindezek után várhatóan márciusban indulhat el a felújítás.

A szakaszt az Élővíz-csatorna hídjától egészen a várkert bejáratáig, a gyalogos átkelőig felújítják, közel hét méteresre szélesítik ki az útpályát, mindkét oldalon új járdát építenek, a Tiborc utca, Akácos utca és Popovics Jusztin utca kereszteződésében pedig körforgalmat alakítanak ki.

A lakók két fontos kérdésben is dönthetnek majd: az egyik, hogy a jelenleg merőleges parkolókat párhuzamosak vagy halszálkásak váltsák fel, illetve lehetőség van a jelenlegi légkábeleket földkábelekre cserélni, utóbbi viszont költséggel járna a lakóknak. A halszálkás parkolás kialakításával több parkoló maradna, viszont a kevesebb lenne a zöldfelület.

A városvezető hozzátette: az előzetes számítások szerint elegendő lesz a rendelkezésre álló összeg a teljes felújításra.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A terveket Tóth Gábor ismertette, majd a jelenlévők kérdései következtek. Többen szeretnék, ha megoldást találnának a gyorshajtókra, akik valószínűleg még többen is lesznek, ha az út jó állapotú lenne, de a tervező, a polgármester és Kiss Szabolcs is elmondta, hogy ez nem egyszerű, hiszen egy olyan útszakaszra, ahol helyi járatú busz közlekedik, nem rakhatnak fekvőrendőrt – amely alapvetően sem jó megoldás –, a rendőrök pedig nem állhatnak egész nap a szakaszon.

A jelenlévő lakosokat megosztotta a földkábel kérdése, hiszen a jelenlegi légkábelek esztétikailag nem a legelőnyösebbek, illetve az oszlopok beljebb kerülnek, így néhány olyan fát is meg kellene miattuk vágni, amelyeket alapvetően nem érintene az építkezés.

Megtudtuk azt is, hogy a körforgalomhoz nem kell elvenni területet a környéken található telkekből, ingatlanokból, mert az Erkel Hotel jelenlegi kerítése, egy korábbi telekcsere miatt, nem a jogi telekhatáron van, így az beljebb kerül, így annyi hely fog rendelkezésre állni, hogy még egy buszöblöt is kialakítanak a helyi járatnak, amelynek így nem az útszélén kell megállnia.

A felújítással kapcsolatban a későbbiekben is szervezni fognak lakossági fórumot.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)