Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A legjobb készségfejlesztő játékok korhatár nélkül

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2021. augusztus 22. 06:00
A legjobb készségfejlesztő játékok korhatár nélkül
Kognitív készségeink segítenek a problémák megoldásában és a felnőttkori sikerek elérésében

A kognitív készségek, vagyis a megismerő funkciók közé a figyelem, az érzékelés és észlelés, az emlékezet, illetve a gondolkodás tartozik, amelyeknek a fejlesztése már az első években is igen fontos. Ezek segítenek minket abban, hogy felnőttként megkülönböztessük a változatosat a monotontól, az izgalmasat az unalmastól. Kognitív készségeink segítenek a problémák megoldásában és a felnőttkori sikerek elérésében.

Modern eszközök, nagyobb monotonitás

Bár alapvetően természetesnek gondoljuk őket, a mindennapi életünk során óriási szükségünk lehet ezekre a készségekre, amelyek elsősorban a gyerekkorban fejleszthetőek a legjobban, méghozzá játékok segítségével. Napjainkban sem a szülőknek, sem pedig a gyerekeknek nincs könnyű dolga, hiszen mindent készen kapunk az okos eszközöknek köszönhetően. Pillanatok alatt oldhatunk meg feladatokat, a gyerekek figyelme pedig egy gombnyomással leköthető. Ezek viszont az agyuk bizonyos részeit blokkolják és egy monoton szinten tartják, így ezek következtében egyes készségek kevésbé vagy egyáltalán nem fejlődnek ki.

Mivel fejleszthetők a kognitív készségek és a kreativitás?

Manapság számtalan érdekes és a gyermekek agyát nagyszerűen edző játékot lehet kapni, ám ennek fejlesztéséhez elég mindössze a legegyszerűbb tárgyakat beszerezni. Az egyik ilyen a kirakós, amely segít a gyermekek vizuális látásának jobbá tételében. Ahogy fentebb is említettük: a problémamegoldásban és a feltérképezésben, továbbá a kézügyesség fejlesztésében is rendkívül hatékonyan tudnak segíteni ezek a dolgok.

Miért működnek olyan hatékonyan a készségfejlesztő játékok?

A gyermekek számára nagyon fontos a játékosság, és persze az, hogy minden érzékszervüket használják tanulás közben. Pontosabban a tapintás, a látás igen lényeges a játékszereknél. Nem hiába mondják szakértők és gyermekpszichológusok, hogy a fából készült egyszerű kirakós, vagy éppen a puzzle a legjobb választás, ha a gyermekek kreativitását szeretnénk támogatni. A készségfejlesztő játékok másik fontos előnye, hogy pozitív érzést keltenek a kicsikben, tehát a tanulást szórakozásnak élik meg, amellyel könnyen lehet őket motiválni.

Miért lehet ugyanolyan lényeges felnőttként is készségfejlesztő játékokkal játszani?

Kutatók állítása szerint felnőttkorban is fontos a kognitív képességeink és a kreativitás folyamatos szinten tartása játékok és egyéb szórakoztató tárgyak segítségével, hiszen az idő múlásával a mindennapos stressz, a monoton munkavégzés vagy éppen a napi teendők miatt sokkal kevesebb időnk jut magunkra és persze a fejlődésre is. A készségfejlesztő játékok támogatják a finommotoros készségeinket, a szépérzékünket, a gondolkodásunkat és megoldó képességünket is. Sokan a kirakóst, a puzzlet, sőt még a színezőket is a gyermekekhez kötik, pedig ezek rendszeres használata felnőttként is ajánlatos.

Ezek a legjobb készségfejlesztő játékok gyerekeknek és felnőtteknek is!

A gyöngyfűzők a kézügyességet segítik elő, mégpedig a türelemmel és az aprólékossággal, hiszen ennek használata során egy kicsi lyukon keresztül kell gyöngyöket felfűzniük a gyerekeknek.

A kirakós ezzel szemben megtanítja nekik felmérni a teret, a súlyelosztást és a stabilitást. A puzzle alapvetően 2-3 éves kortól ajánlott, amely nagyszerűen fejleszti az arc és a forma felismerést, a kézügyességet és a találékonyságot is.

A legnépszerűbb kreativitást segítő játékszerek azonban a kifestők és a kézzel készített dolgok, amelyek kiválóan előhozhatják a gyermekekben szunnyadó és fejlődni vágyó művészi képességeket. Több kutatás is kimutatta, hogy ezek használata sokat segít az iskolás években elért sikerekben.

Akárhogyan is nézzük a mai online játékok, mesék és okos eszközök hiába könnyítik meg az életünket, messze nem adnak annyi tanulási és fejlesztési lehetőséget, mint a fából készült és egyszerű játékok, amelyekkel egyszerre több mindenben és többféleképpen tehetünk gyermekünk mentális, fizikai és szellemi képességeinek tökéletesítése érdekében.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)