Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tizenhat ország tehetségei mutatkoztak be a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjén

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • KULTÚRA • 2021. augusztus 20. 15:00
Tizenhat ország tehetségei mutatkoztak be a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjén
A programra érkeztek Görögországból, Horvátországból, Kínából, Japánból, Németországból, Mongóliából és Szlovákiából

Tizenhat ország tehetségei mutatkoztak be szerdán a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjén a budapesti Szépművészeti Múzeum előtt.

Fotó: Hartyányi Norbert

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnökségéhez kapcsolódó kulturális programsorozat nyitóestjén Edvard Grieg műve Bolyky Zoltán vezényletével, Kodály Zoltán és Ludwig van Beethoven alkotása Vásáry Tamás dirigálásával hangzott el.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a hangversenyt megelőző köszöntőjében elmondta: a világ különböző részeiről Magyarországra érkező fiatal tehetséges muzsikusok megismerhették Kodály, Bartók és Liszt megfoghatatlan kulturális örökségét, s ezen az esten Vásáry Tamás vezényletével mutatnak be egyedi és különleges produkciót, amelyet táncosok és cirkuszművészek performansza egészít ki.

A részt vevő fiataloktól azt kérte, vigyék hírét annak, hogy Magyarország gyönyörű, gazdag kultúrájú, más kultúrákat tiszteletben tartó, független ország. Kiemelte, hogy Magyarország az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöki tisztségét betöltve mindent megtesz az európai kulturális hagyományok és örökség megőrzéséért, ehhez azonban az szükséges, hogy saját nemzeti gyökereinket is megóvjuk – tette hozzá.

Fotó: Hartyányi Norbert

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara 20. alkalommal hívta életre ezt a Magyarországon egyedülálló eseményt. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának célja, hogy segítse a fiatalok zenei képességeinek fejlesztését, tudásuk mélyítését. A szakmai fejlődést 16 hangszeres és énekes kurzuson 6 országból összesen 33 professzor segítette.

A programra 16 nemzet képviseletében mintegy 170 résztvevő érkezett, többek között Görögországból, Horvátországból, Kínából, Japánból, Németországból, Mongóliából és Szlovákiából.

Az akadémián készült hangversenyeire a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, amelyet Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész-karmester vezényel. A próbaidőszakot Bolyky Zoltán és Daru Andrea betanító karmesterek segítették, a zenekar koncertmestere Bogáti Bokor Orsolya.

A hangverseny az Európa Tanács programsorozatának része, amelynek közvetítését Európa 47 országa veszi át. Május 21. és november 17. között Magyarország tölti be a strasbourgi Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöki szerepét.

Fotó: Hartyányi Norbert

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)