Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 1,2 milliárd forintból korszerűsítik a Rosu utcát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. augusztus 16. 12:18
1,2 milliárd forintból korszerűsítik a Rosu utcát
Az M44-es Gyula és Békéscsaba közötti szakaszát 10 milliárd forintból újítják fel, egészen a határig

Közel 1,2 milliárd forintot nyert el a gyulai önkormányzat a Rosu utca fejlesztésére a TOP iparterületek fejlesztésére meghirdetett pályázatán – jelentette be Görgényi Ernő polgármester, Kovács József országgyűlési képviselő és Kónya István alpolgármester augusztus 16-án a helyszínen.

görgényi ernőkovács józsef és kónya istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő elmondta: a projekt 100 százalékos támogatási intenzitású, tehát nem ír elő önerőt.

A cél a Rosu utca teljes kiépítése, annak érdekében, hogy javítsák a déli iparterület megközelíthetőségét, ahol az Airbus-gyár és a felületkezelő üzem épül, valamint, reményeik szerint, az elkövetkező években, évtizedekben újabb és újabb vállaltok telepednek le.

Hozzátette: a gyár területén jelenleg infrastruktúra fejlesztés zajlik, az épülő üzemet jelenleg a Bródy Imre utcáról lehet megközelíteni. A tervek szerint a Rosu utca bonyolítaná a jövőben a személyforgalmat, erről mehetnek majd be a dolgozók. Ennek érdekében nyújtottak be pályázatot március 22-én, a támogatói döntés pedig az elmúlt héten született meg.

Kiemelte: a pályázati forrás kizárólag közlekedési út és közművek kiépítésére fordítható, de a jövőben szeretnének járdát és kerékpárutat is a szakaszra, így ez egy későbbi ütemben valósulhat meg.

A munkálatok során 7 méter széles, 822 méter hosszú utat fognak építeni, mindkét oldalán süllyesztett szegéllyel, amelynek egyik vége a Csabai úthoz, a másik a 44-es úthoz fog csatlakozni. Előbbi területen részlegesen kiszélesítik az útburkolatot, hogy egy új balra kanyarodó sáv jöhessen létre, emiatt az úttal párhuzamos kerékpárút nyomvonalát is módosítják.

A felújítás során zárt csapadékvíz-elvezető csatornát, vízvezetéket, a szennyvízelvezetést, a hírközlési hálózatot, a villamos hálózatot, a gázellátást, valamint a közvilágítást is kiépítik.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Az utca szélesítése miatt szükség lesz területekre a Rosu utcán található telkekből, amelyeket vásárlással igyekeznek biztosítani, ha pedig ez nem megy, akkor kisajátítási eljárásra kerül sor, a munkálatok kezdetének időpontja is ettől függ.

A városvezető elmondta azt is, hogy a tervek jelenleg készülnek, a leadási határidejük augusztus 31-e. Október végéig várhatóan megkapják a szükséges engedélyeket, ezután 2022 áprilisában zárulhat le a közbeszerzési eljárás, ekkor köthetik meg a kivitelezői szerződést. Ha mindez sikerül, akkor 2022 decemberére készülhet el az út, a hozzátartozó egyéb fejlesztésekkel.

Kovács József egy másik fejlesztésről is beszámolt az eseményen: 10 milliárd forintból újítják fel az M44-es út Gyula és Békéscsaba közötti szakaszát, valamint az elkerülő utat, egészen a határig.

Kónya István hangsúlyozta: évekkel ezelőtt ellenzéki képviselők úgy gondolták, hogy Gyula városa nem fog jól szerepelni a TOP-os pályázatok kiírásain, de ez nem így történt, hiszen ezzel a pályázattal már több mint 6,5 milliárd forint pályázati támogatás „érkezett” a fürdővárosba.

Hozzátette: hamarosan megjelennek a TOP Plusz kiírásai, amelyben Gyula városa integrátor szerepet fog betölteni, amely azt jelenti, hogy a Gyulai járás összes településének, tehát Elek, Kétegyháza és Lőkösháza településeknek is a fürdővárosban állítják össze a fejlesztési programját.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)