Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitották a Gyulai Végvári Napokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. július 30. 20:49
Megnyitották a Gyulai Végvári Napokat
A rendezvényen Magyar Istvánt nevezték ki a gyulai vár kapitányának

Hivatalosan is megnyitották a kilencedik Gyulai Végvári Napokat július 30-án. A vár előtt felállított színpadon Görgényi Ernő polgármester, Kovács József országgyűlési képviselő és Csikány Tamás dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára köszöntötték a megjelenteket.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő elmondta: a gyulai vár számtalan irodalmi műben megjelenik, amelyek ma sokaknak keveset mondanak, de a története mégis rendkívül érdekes, hiszen a magyar hadtörténet leghosszabbra nyúlt ostroma zajlott le itt.

– A sztori bármilyen hollywoodi forgatókönyvben megállná a helyét, ezért valahogy közelebb kell hoznunk, kézzelfoghatóbbá tennünk ahhoz, hogy a jelenkor is átélhesse ezt a történetet.

Kiemelte: a vár falai alatt tanyázó mai vitézek pontosan ezt teszik. Tizennégy hagyományőrző egyesület közel kétszáz tagja idézi fel idén a gyulai vár 1566-os ostromát a Gyulai Végvári Napokon.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Hozzátette: a három nap alatt nem csupán az erődítmény történetének legjelentősebb eseményét elevenítik fel, hanem a végvári küzdelmek és a hódoltság korának mindennapjait is.

A rendezvényt Kovács József nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta: a végvárak közül a gyulai állt a legtovább ellen a török túlerőnek, erre pedig mindenki büszkén emlékszik.

Köszönetet mondott a szervezőknek és a hagyományőrzőknek, valamint örömét fejezte ki, hogy számos gyermek is kilátogatott a rendezvényre, akik így láthatják és átélhetik az emlékezést.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

A folytatásban Csikány Tamás foglalta össze a rendezvény történelmi hátterét. Beszélt az 1566-os év európai eseményeiről, valamint a magyarországi történésekről is. Felidézte a kettős királyválasztást, amely az ország meggyengüléséhez, majd a törökök támadásához és Magyarország három részre szakadásához vezetett. A török szultán három végvár – Eger, Szigetvár és Gyula – elfoglalását tűzte ki célul. Mint mondta, a gyulai várnál történteket mindenki megismerheti, aki holnap kilátogat a várhoz.

A beszédek után Görgényi Ernő átadta a vár vezetését Magyar István alezredesnek, majd a városvezető zászlószalagokat kötött a hagyományőrző csapatok lobogóira, ezután díszsortűzzel és felvonulással folytatódott a program.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)