Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megkoszorúzták Pfaff Ferenc sírját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. június 12. 16:33
Megkoszorúzták Pfaff Ferenc sírját
Az építőmesterre a szecesszió világnapjához kapcsolódva emlékeztek

Pfaff Ferenc építőmester sírjánál Fodor György mondott beszédet

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A szecesszió világnapja alkalmából megkoszorúzták Pfaff Ferenc építőmester sírját június 12-én a Szent József temetőben.

Az eseményen Fodor György elmondta: Pfaff Ferenc 1878-ban született Gyulán, és a szülővárosában hunyt el 1945-ben. 1902-ben kapta meg építész oklevelét, 1910-től Schneider Mátyással közösen nyitott tervező- és vállalkozóirodát.

Valószínűsíthető, hogy Lechner Ödön építésztől tanult a szakmát, épületeinek megalkotásakor felhasználta az ő stíluselemeit is.

Tanulmányai után hazatért, majd gyorsan bekerült a közéletbe: 1906-ban tagja lett a Gyulai Építőiparosok Testületének, megalapította a Tejszövetkezetet, valamint alapító tagja volt a Gyulai Téglagyár Szövetkezetnek is. 1930-ban az Ipartestületek Országos Szövetségének gyulai küldöttje és vezetőségi tagja lett, a 1930-as és 1940-es években pedig a fürdővárosi képviselő-testületnek is tagja volt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Pfaff Ferenc legismertebb épületei közé tartozik a Gyulavárosi Takarékpénztár, amely jelenleg szórakozóhely a Városház utcán, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság székhelyeként működő Békés Megyei Takarékpénztár, a Pfaff-villa, amely egykoron Stéberl András hentesüzletének adott otthont, ma pedig ugyancsak húsbolt, valamint inkubátorház működik benne, és a mindenki által ismert Polgári Leányiskola és Állami Elemi Iskola, amely 2008-as bezárásáig az 1. Számú Általános Iskola volt.

Az építőmester nevéhez számos egyéb lakóház, villa kapcsolódik, jelenleg tizenhat épületet kötnek hozzá.

A sírhely megkoszorúzás után, amelyen a német származású gyulaiakat a K. Schriffert Hagyományőrző Kör képviselte, Bagyinszki Zoltán elmondta: terveik között szerepel, hogy a jövő év során emléktáblát állítsanak Pfaff Ferencnek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)