Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ne feledje: ingatlantulajdon-szerzés esetén adatbejelentési kötelezettsége van

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. április 29. 15:30
Ne feledje: ingatlantulajdon-szerzés esetén adatbejelentési kötelezettsége van
Az adatbejelentés elmulasztása esetén az önkormányzati adóhatóság ellenőrzést folytat le

Ingatlantulajdon-szerzés esetén az adózónak tizenöt napon belül adatbejelentési kötelezettsége van a gyulai önkormányzat adócsoportja felé – hívta fel a figyelmet Csige Gábor jegyző.

Lapunknak elmondta, ebbe a körbe tartozik az adásvétel, az öröklés, de még az ajándékozás is.

Az, hogy a tulajdonjog változását bejegyzik a földhivatalban, nem pótolja az adatbejelentést, adásvétel esetén az eladónak és a vevőnek is be kell jelentenie a tulajdonosváltozást a helyi adóhatóságnál – fogalmazott a jegyző.

Közölte: a tulajdonszerzést igazoló okirat másolatát, illetve az erre a célra rendszeresített formanyomtatványt elektronikus úton vagy papíralapon kell megküldeni a helyi adócsoportnak. A formanyomtatványok a www.gyula.hu oldalról tölthetők le, a hatóság munkatársai a 06-66/526-800-as telefonszámon érhetők el.   

Lakás céljára szolgáló ingatlan szerzése, létesítése esetén az „adatbejelentés a magánszemélyek kommunális adójáról” nevű formanyomtatványt kell kitölteni, nem lakás céljára szolgáló építmény szerzése, létesítése esetén pedig az „adatbejelentés az épület, épületrész utáni építményadóról” címűt.

Amennyiben az adózó nem tesz bejelentést, az önkormányzati adóhatóság ellenőrzést folytat le, és a feltárt adókülönbözetet elévülési időn belül visszamenőlegesen állapítja meg. A hatóságnak emellett mulasztási bírság kiszabására is lehetősége van – mutatott rá a jegyző.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)