Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Így készülnek az érettségire az erkelesek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Farkasné Csató Katalin • MAGAZIN • 2021. február 25. 14:00
Így készülnek az érettségire az erkelesek
Hírek a Gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumból

Február 15-e a végzős diákoknak az érettségire jelentkezés határideje. Ez az időpont az, amikor arról is dönteni kell, ki melyik felsőoktatási intézményben szeretné folytatni tanulmányait szeptemberben. Ebből az apropóból kerestük meg a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium intézményvezetőjét, Zámori Idát és két végzős diákját, Hemző Csengét és Gálik Edinát.

Fotó: Gyulai Hírlap

Hogyan éltétek meg végzősként, hogy novembertől ismét online oktatás van?

Hemző Csenge: A tavaszi karanténidőszak elején jellemző lelkesedés már senkiben nem volt jelen. Mindenki folyamatosan aggódott, hogy melyik pillanatban fognak hazaküldeni minket. Amikor kiderült, hogy ismét digitális oktatás lesz, éppen osztályfőnöki óra volt. Emlékszem, mindenki csalódott volt, és kétségbeesett.

Gálik Edina: Az én osztálytársaimat is hasonlóan lehangolóan érte a hír, hiszen mindenki remélte, hogy legalább az utolsó évünk kerek egész lesz, és együtt tudjuk tölteni. Pechünkre pont ebben az időszakban lettek volna megtartva a közösségi eseményeink is, a kampánynap, az Erkel-bál, a szalagavató. Ezeknek az elmaradásával jó pár emlékezetes pillanattól lettünk megfosztva. Sajnos be kell érnünk a korábbi évek emlékeivel…

Hemző Csenge

Hogyan befolyásolja az érettségire készülést ennek a félévnek az alakulása?

Hemző Csenge: A bezártság, bizonytalanság, az egymástól való elszigeteltség nagyon rányomja a bélyegét a kedvünkre, ezáltal nehezebb is felkészülni, könnyebben elfogy a motiváció. Ezenkívül itthonról koncentrálni lényegesen nehezebb, mint amikor együtt ülünk egy teremben, és onnan hallgatjuk a magyarázatot.

Zámori Ida: Sok visszajelzést kaptunk mind a tanároktól, mind a diákoktól, mind a szülőktől, hogy szeretnének a gyerekek kontaktórákat az érettségire készülés segítésére. Ezért január eleje óta a kötelező érettségi tárgyakból a délelőtti online oktatást kiegészítettük a személyes részvételt lehetővé tevő délutáni alkalmakkal, szigorúan önkéntes részvétellel.

A diákok továbbgondolták ezt a lehetőséget. Milyen intézkedéseket javasolt a DÖK? Miért?

Gálik Edina: A legfontosabb javaslatunk a kontaktnap létrehozása volt, amely a délutánra bevezetett órákat helyezi át egy délelőttre. Mivel adott a lehetőség az iskolaépületben ilyen személyes órákra, ezért minél többen ki is szeretnénk ezt használni. Ezért jött az ötlet az órák tömbösítésére és korábbra helyezésére. Szerencsénkre az iskolánk vezetősége nyitott volt ezekre a meglátásainkra, és együttműködnek velünk a megvalósítás érdekében.

Zámori Ida: Minden módon igyekszünk segíteni végzőseink érettségire való felkészülését, ezért a DÖK által javasolt változtatások most vannak előkészítés alatt. Ha az online oktatás szabályozása nem változik, március 1-től szeretnénk bevezetni ezeket.

Gálik Edina

Most volt az érettségire jelentkezés határideje, és a felvételi adatlapot is be kellett adni. Befolyásolták-e nálatok vagy osztálytársaitoknál a döntést az elmúlt időszak eseményei?

Gálik Edina: Többségünk már többé-kevésbe körvonalazódott tervvel kezdett bele ebbe a tanévbe, hiszen ezek a döntések nem erre a maradék időre szólnak, hanem az egész további életünkre. Mivel ennek az időszaknak is vége lesz egyszer, nem a jelenlegi helyzet alapján válogatunk a jövőbeli hivatásunkról.

Hemző Csenge: Én bízom benne, hogy a mostani időszak nem törte össze senki álmait, és mindenki megjelölte azt a szakot, amit eddig is igazán szeretett volna. De nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a kialakult helyzet miatt valaki úgy érzi, nem készült fel eléggé az emelt érettségire egy bizonyos tantárgyból, ezért változtatnia kellett. Remélem, hogy nem szenvedünk majd nagy hátrányt emiatt az időszak miatt a későbbiekben, és nem lesz negatív hatással a továbbtanulásunkra.

Az elkövetkező időszakra nyugodt napokat, sikeres felkészülést kívánunk a végzős erkeles diákoknak!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)