Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Középkori bulvárújságot posztoltak a gyulai várból

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPKULTÚRA • 2021. február 08. 13:30
Középkori bulvárújságot posztoltak a gyulai várból
A Tüskében II. Rákóczi György és Báthory Zsófia esküvőjéről pletykálnak

A tüske legfrissebb száma

Fotó: facebook.com/gyulaivarofficial/

Korunk jellemzőjének tartjuk a bulvárt, pedig meghökkentő esetekről, nagy botrányokról és azok kibeszéléséről évszázadokkal ezelőttről is tudunk – írják az oldal szerkesztői a Tüske című újságról.

II. Rákóczi Györgynek és hitvesének, Báthory Zsófiának az esküvőjét idézik fel a Szerelmesek hete elnevezésű programsorozatban, de nem akárhogyan: egy elképzelt középkori bulvársajtót, a Tüskét hívták életre, hogy a pikáns részletekre fény derülhessen.

Az eljegyzésekor 11, az esküvőjekor éppen csak 14 éves lány pontosan tudta, hogy nincs más választása, de hallgatásának okáról semmit sem tudunk. Talán soha nem is érzett szerelmet az ifjú Rákóczi György iránt, talán a más felekezetű szertartás miatt tett így. Esete mindenképp hűen tükrözi, hogy a középkori, koraújkori házasság nem volt tekintettel a szerelemre és a kölcsönös vonzódásra – de olykor a hitre sem.

A Tüske című szórakoztató napilap 1643. február 17-ei lapszámából kiderülnek az izgalmas részletek. A cikk a gyulai vár Facebook-oldalán olvasható el.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)