Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kötetbe foglalták a gyulai belgyógyászat történetét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. MAGAZIN • 2021. január 29. 13:00
Kötetbe foglalták a gyulai belgyógyászat történetét
A könyvben egészen a középkorig visszanyúlnak

dr. márk lászló

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A gyulai belgyógyászat fél évszázados történetét foglalták össze egy nemrég megjelent kötetben – tudtuk meg dr. Márk László kardiológustól, a könyv szerkesztőjétől.

Dr. Márk László elmondta, a könyv a koronavírus-járvány első hullámának idején, 2020 tavaszán született meg. Ekkor rendezték volna meg a Magyar Belgyógyász Társaság Dél-magyarországi Decentrumának ötvenedik kongresszusát, ezt azonban a pandémia miatt el kellett halasztaniuk.

Ahogy az orvos a könyv előszavában fogalmazott, a kötet a kijárási korlátozásból és a lecsökkentett ambuláns orvosi ellátásból fakadó szellemi kapacitásnövekedésnek és szabadidőnek köszönhetően születhetett meg.

Mint megtudtuk, a könyvben a fürdővárosi belgyógyászat történetét dolgozzák fel, különös tekintettel az elmúlt ötven évre. Dr. Márk László kifejtette, az anyaggyűjtéshez nagyban hozzájárult, hogy szereti gyűjtögetni a régi fényképeket, írásokat, és hogy ő is gyakran publikál a szakterületén.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kötet a kezdetek összefoglalásával indul, visszanyúlva egészen a középkorig, majd sorra veszi a három belgyógyászati osztály – az endokrinológia, nefrológia-hipertónia és hematológia, a kardiológia és a gasztroenterológia – történetét. Írnak benne a fertőző osztályról, a kardiológiai rehabilitációról, és összefoglalják a Magyar Belgyógyász Társaság Dél-magyarországi Decentrumának fél évszázados történetét is. A könyv végén a gyulai belgyógyászaton és határterületein dolgozó orvosok bemutatkozása olvasható.

A kardiológus elmondta: a kötet szerkesztésében nagy segítségére volt a társszerkesztő, Kárpáti Zoltánné Tölgyesi Ágnes, a kórházi könyvtár vezetője, valamint Pintér István, aki a tördelésért, a tipográfiáért volt felelős.

Hozzátette: összesen nyolcszáz darabot nyomtattak a könyvből, kaptak belőle a kórház dolgozói, és szeretnék megajándékozni vele az idén szeptemberre halasztott kongresszus résztvevőit is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)