Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Karbantartási munkák kezdődnek a Gyulai-tápcsatornán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. január 13. 15:00
Karbantartási munkák kezdődnek a Gyulai-tápcsatornán
A tápcsatorna az Élővíz-csatorna vízpótlását biztosítja a Fehér-Körösből

A vízszállító képesség helyreállítása, valamint az Élővíz-csatorna vízpótlásának növelése érdekében – Gyula Város Önkormányzatának hozzájárulásával – karbantartási munkák kezdődnek a Gyulai-tápcsatornán – közölték a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság hivatalos Facebook-oldalán.

 

Forrás: facebook.com/kovizig

Mint írták, a munkálatok teljes hosszában érintik a csatorna vizes szelvényét, valamint a hatméteres fenntartási sávot.

Kiemelté: a munkavégzés zajhatással jár, a csatorna mellett pedig csővezetéket építenek ki, ezért felhívják az arra sétálók, futók figyelmét, hogy a csatorna jobb partján található sétány csak saját felelősségre, fokozott figyelem mellett használható.

Lapunk kérdésére a vízügyi igazgatóság szakemberei elmondták: a tápcsatorna az Élővíz-csatorna vízpótlását biztosítja a Fehér-Körösből. A betáplált víz magasan lebegtetett anyagot tartalmaz, amely a csatornába kerülve, a lelassult vízmozgás következtében leülepszik, és csökkenti a vízszállító képességet, illetve negatív befolyással van a vízminőségre. A munkálatok folyamán ezt az iszapréteget emelik ki.

Hozzátették, hogy az iszapeltávolítást hidromechanizációs eljárással végezik, amely során a kotrógép – egy erre speciálisan kialakított fejrésszel – a meder alján lévő iszapot meglazítja, és a vízzel együtt kiszivattyúzza egy korábban kialakított zagykazettába.

„Ezzel biztosítjuk azt is, hogy a csatorna mentén ne kelljen depóniát építeni, mivel erre nem áll rendelkezésre hely” – mondták.

Megtudtuk azt is, hogy a szükséges eszközök kiszállítását a hét folyamán megkezdik. A munkálatok befejezésének időpontját nagyban befolyásolja az időjárás, de a tervek szerint január végére, február elejére befejeződhet a kivitelezés, amely után helyreállítják a felvonulási területet, és füvesítenek.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)