Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szabadtéri vízi élménypark, gyógyvizes medencerendszer és medical wellness központ épül Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. január 13. 15:30
Szabadtéri vízi élménypark, gyógyvizes medencerendszer és medical wellness központ épül Gyulán
Csaknem 3,2 milliárd forintból fejlesztik a Gyulai Várfürdőt

Görgényi Ernő polgármester, Kovács József országgyűlési képviselő és Kun Miklós ügyvezető igazgató a beruházásról szóló sajtótájékoztatón

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Csaknem 3,2 milliárd forintból valósul meg 2023 novemberéig a Gyulai Várfürdő szolgáltatás- és kapacitásbővítése a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében – jelentette be szerdán sajtótájékoztatón Görgényi Ernő polgármester.

Közölte: a várfürdő 2,9 milliárd forint kormányzati forrást nyert el a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Elmondta: a támogatás 90,5 százalékos intenzitású, a fürdőnek mintegy 280 millió forint önerőt kell biztosítania a fejlesztéshez.

Hangsúlyozta: az önkormányzat célul tűzte ki, hogy a várfürdőben minden évtizedben jelentős beruházás valósuljon meg, ezért az AquaPalota 2013-as átadása után középtávú fejlesztési tervet dolgoztak ki, 2017-ben pedig elkészítették a mostani fejlesztést megalapozó tanulmányt.

A városvezető aláhúzta: az újabb beruházás növelheti a fürdő versenyképességét, így az középtávon is a régió egyik első számú turisztikai attrakciója maradhat.  

Kun Miklós, a fürdő ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a Gyulai Várfürdő történetének egyik legnagyobb beruházási ciklusa előtt áll, amely az egész régió turizmusát meghatározhatja az elkövetkező évtizedekben.

Mint ismertette, a fejlesztés kidolgozásakor szem előtt tartották a fürdő két fő célcsoportját, a gyermekes családokat és a gyógyulni vágyó időseket.

Elmondta: a projekt keretében a gyermekparadicsom vízfelülete 400 négyzetméterről 800 négyzetméterre bővül, ezzel a duplájára nő a kapacitása. Az új szabadtéri vízi élményparkban „SprayPark”, gyerekpancsoló, kombinált vízi játszótorony és egy játszótér is helyet kap. Az ügyvezető aláhúzta: a beruházás révén az elkövetkező 8–10 évben ki tudják majd szolgálni a családos vendégek igényeit.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Közölte: az átépítés a gyógyvizes polipmedencét is érinti, amely elérte a kapacitása határát. Kifejtette: a lovarda és a kupolás wellness közötti épületszakaszt elbontják, és a helyére egy „kiúszó-beúszó típusú, csápszerűen kialakított” medencerendszert építenek fedett üvegházzal. A jelenlegi polipmedence így egy kültéri és két beltéri medencével bővül majd. Kun Miklós kiemelte: az új épület stílusában illeszkedik az AquaPalotához, és az átépítéssel a fürdő zöldfelülete is nő.  

Az igazgató jelezte: a beruházás keretében a reumatológiának helyet adó főépületet medical wellness központtá alakítják át, és bővítik a fürdő gyógyászati részlegét, valamint öltözőinek számát. Hangsúlyozta: a fejlesztéssel az egészségtudatos, fizetőképes szenior vendégkör igényeinek is meg tudnak majd felelni, amely a főszezonon kívül is látogatja a fürdőt. Hozzátette: a beruházás révén akár két hétre is növelni lehet az idősebb látogatók átlagos tartózkodási idejét.  

Elmondta: az előkészítő munka 2021-ben, a kivitelezés 2022-ben kezdődik el. A megvalósítás mintegy másfél évet vesz majd igénybe, várhatóan 2023 novemberére fejeződik be.

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: turisztikai vonzereje miatt a kormány kiemeltként kezeli a térséget és Gyulát. Aláhúzta: a hasonló beruházások élénkíthetik a gazdaságot, munkával látják el a helyi vállalkozásokat, és mérsékelhetik az önkormányzat bevételkiesését. Hozzáfűzte: a projekt hatására szálláshelyfejlesztések is megvalósulhatnak a városban.

Jelezte: a fejlesztés a tervek szerint a reumatológiai szakrendelést is érinteni fogja, amely a fürdő épületéből a megyei kórházba kerülhet át.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)