Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Inkább egy forinttal olcsóbb, mint öt fillérrel drágább legyen

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPMAGAZIN • 2020. december 09. 19:00
Inkább egy forinttal olcsóbb, mint öt fillérrel drágább legyen
Gyulai Hírlap, 1956. december 9.

A trafikban 50 fillért kért az újságárus egy Gyulai Hírlapért. Gyula város népe állást foglalt az október 23-ai követelések mellett. Megkezdődött a volt ÁVH-sok felülvizsgálata. Winkler Lajos köszönetet mondott a gyulavári honfitársaknak. Simonyi Imre Ember Gedeon jegyzetét közölte az újságban. A fotószakkör foglalkozásait minden kedden és csütörtökön este 6 és 8 óra között tartotta. Az eszperantószakkör is megkezdte munkáját. A szerkesztőség közölte olvasóival, hogy a lapot hetenként kétszer, csütörtökön és vasárnap jelentetik meg.

A TELJES LAPSZÁM ELOLVASHATÓ A GYULAI HÍRLAP ONLINE ARCHÍVUMÁBAN. E-ELŐFIZETÉS 3500 FT/ÉV

 

Hét-nyolcezres tömeg vonult a gyulai városháza elé, ahol Nádházi János beszélt. „Gyula város polgárai csütörtökön délelőtt ismét felvonultak a tanácsháza elé, hogy néma tüntetéssel fejezzék ki, hogy továbbra is határozottan kitartanak a nemzeti követelések mellett. A hét-nyolcezres tömeg szinte teljesen megtöltötte a Dózsa György teret, és türelmesen várta, hogy a Forradalmi Bizottság tájékoztassa őket a jelenlegi helyzetről. A Forradalmi Bizottság részéről Nádházi János szólt a megjelentekhez, és a következőket mondta: Magyar Testvéreim! Gyula Város Forradalmi Bizottsága és Tanácsa nevében köszöntöm Önöket abból az alkalomból, amikor ismét összejöttek és kifejezésre juttatták, hogy város ügye szent önök előtt, és még egységesebbek, mint kezdetben. (…) Forradalmunk immár elmúlt egy hónapos – aminek során nagyon sok, embernek hullott ki a vére, és amelyben megmutatta, hogy a magyar nép élete jobbátételéért küzd. Nagyot cselekedett. Minden nemzet lehet óriás, ha van benne szív, ha akar függetlenül élni, ha tudja, mi az megfogni pártatlanul egymás kezét. A magyar nép egy hónapos harcában változatlanul együtt tartott, és az egység szempontjából erős volt. Erős volt, és erős marad továbbra is. Minden másodpercben őrködünk felette, mert tudjuk, hogy ez a láng, amelyet meggyújtottunk, nem aludhat el. (…)”

Címlapon szólított fel a lap arra, hogy szüntessék meg az árdrágítást, mert inflációhoz vezet. „A parasztság józan többsége tisztában van ezzel, és éppen ezért őket kérjük most arra, vigyék keresztül azt, hogy a piacokon a forradalom előtti árak maradjanak érvényben, ne pedig az árdrágítók érvényesüljenek. Talán az legyen a jelszó. Inkább egy forinttal olcsóbban, mint öt fillérrel drágábban árusítsunk a piacon!”

A Magyar Írók Szövetségének közleményét is lehozta az újság. „A Magyar Írók Szövetsége komoly aggodalommal látja, hogy irodalmunknak nem adnak lehetőséget arra, hogy függetlenül, szabadon, zavartalan igazmondással szólaljon meg. Lapjaink megjelenését lehetetlenné tették.”  

A Gyulai Hírlap 1956. december 9-ei számában az is olvasható volt, hogy a „Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány december 25-ét és 26-át karácsonyt fizetett munkaszüneti nappá nyilvánította”.

Az Államvédelmi Hatóság helyi emberei cidriztek ezekben a napokban. „Minden volt ÁVH alkalmazott bizottság elé kerül, egyenként hívjuk be őket, és a vizsgálatot Budapesten december 31-ig, vidéken egy hónappal később fogjuk befejezni. (…) A lakosság részéről érkező bejelentések és az egyéb rendelkezésre álló adatok alapján végezzük a vizsgálatokat. Megnézzük, részt vettek-e a vizsgálandók koholt perek anyagának összeállításában vagy más törvénysértésekben. Ezúton Is kérjük a lakosságot, hogyha ilyesmiről tudomása van, jelentse be az ügyészségen vagy a rendőrségen.”

Hosszú köszönet olvasható az újságban. „Köszönjük nektek gyulavári honfitársaink azt a csodálatos meleg érzést, amelyet megjelenéstek keltett sorainkban. Mert megjelentek városunk minden megmozdulásán. Begyalogoltok, ha esik, ha fúj. Itt voltatok az októberi forró napokban, itt voltatok, amikor követeléseinkért küzdöttünk és most amikor gyászoltunk, a csütörtök délbeni tüntetésen is. Itt voltatok mindnyájan; a szó szoros értelmében a falu apraja-nagyja. Láttam egy idős embert, ki hatalmas zászlóval a vállán ment az élen a többi zászlótartóval, utána az iskolásfiúk és a többi felvonulók; öregek, fiatalok. (…) Október 23-a óta azonban a magyar nép soha nem látott egységgé kovácsolódott. S ti gyulavári testvéreim bebizonyítottátok, hogy ennek az eggyé válásnak vagytok elszakíthatatlan láncszemei. Hogy ezzé váltatok, azt köszöni meg nektek Gyula város minden dolgozója: munkása, tisztviselője, pedagógusa és diákja nevében: Winkler Lajos.”

A „Kultúrház hírei” között megírták, hogy a „fotószakkör összejöveteleit, foglalkozásait minden kedden és csütörtökön este 6–8 óráig tartja. Az érdeklődők mindkét szakkör munkájába bármikor bekapcsolódhatnak. Az eszperantószakkör ismét megkezdte munkáját. A tanfolyam időpontja minden héten kedden d.u. fél 6 és szombat d.u. fél 5-kor. A szakkör egyébként ismeretterjesztő vetített képes előadást is tervez kiállítással egybekötve.”

A sportrovatban részletesen tudósított a lap a magyar olimpiai eredményekről.

Az apróhirdetések között a gyulai Nyomdaipari Vállalat segédmunkást keresett. Egy bizonyos Benkő nevezetű ember pedig eladásra kínálta 3 szobás, 275 négyszögöl gyümölcsössel bíró, azonnal beköltözhető péczeli családi házát, amit el is cserélt volna hasonló adottságokkal bíró gyulaira.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)