Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az Iskola utcai italbolt előtt S. János megkéselte M. Andrást

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPMAGAZIN • 2020. december 07. 19:51
Az Iskola utcai italbolt előtt S. János megkéselte M. Andrást
Gyulai Hírlap, 1990. december 7.

A trafikban 4 forint 60 fillért kért az újságárus egy Gyulai Hírlapért. A képviselő-testület új jegyzőt választott. Markó István országgyűlési képviselő a taxisblokád kellős közepébe csöppent. A KDNP kereste a gyulai cserkészeket. A Mezőgépnél bajok ugyan már voltak, de a gyulai fűnyírókat még vitték, mint a cukrot. A Baromfikeltetőben 100 ezer libatojás várta az újjászületést. A dénesmajori kocsmában lakossági fórumot tartottak. A Gyulai Népfőiskola háziasszonyképzést indított. Az Iskola utcai italbolt előtt pedig S. János megkéselte M. Andrást.

A TELJES LAPSZÁM ELOLVASHATÓ A GYULAI HÍRLAP ONLINE ARCHÍVUMÁBAN. E-ELŐFIZETÉS 3500 FT/ÉV

 

Az újság címlapon számolt be a képviselő-testületi ülésről, ahol új jegyzőt is választottak. „Sokak számára nem volt világos a hétfői városi képviselő-testületi ülésen, hogy a pályázatra jelentkező jegyzőjelöltek bemutatkozása idejére miért rendeltek el zárt ülést. Bizonyára megvolt rá az okuk, de hát ilyen eseményről a nyilvánosságot kizárni nemigen lehet meggyőző érvekkel indokolni. Végül is joga van minden gyulai polgárnak megismerni azt az embert, aki mégiscsak a legfontosabb operatív munkát végzi majd a városházán. Elég hozzá, hogy öt jelölt küldte el pályázatát a polgármesteri hivatalba, de csak négyen vettek részt a bemutatkozáson, sorrendben dr. Fábry Károly, dr. Horváth Mihály, dr. Kovács Imre, dr. Lúczi József. Ez a Procedúra majd három órán keresztül tartott. (…) Tíz óra felé jelentették be a fáradó képviselők, hogy ma péntekén délután lakossági fórum lesz a dénesmajori kocsmában.”

Kiemelt téma volt a lapban a Mezőgép. „Nincsenek irigylésre méltó helyzetben a Mezőgép – de hát kiről is lehetne elmondani mást – vezetői, dolgozói. Az 1989-es évben a következő év tervezésénél még mindössze két fix pont látszott, a kapacitás lekötésénél egy NSZK-ba, illetve egy Csehszlovákiába irányuló export. (…) Emellett maradt belföldre a Hermesnek, a vas-műszaki nagykereskedéseknek fűnyírók és kisgépalkatrészek, valamint az ÁFOR-nak 3 mázsa teherbírású utánfutók gyártása.”

Markó István országgyűlési képviselővel interjút közölt az újság. „Tanulmányutamról hazajövet, a taxisblokád kellős közepébe csöppentem. Órákig tartott, míg egy >>sztrájktörő<< fuvarozó segítségével eljutottam a Parlamentbe. Itt MDF-es képviselőtársaimmal együtt részletes magyarázatot kértünk a kormányintézkedés hátteréről. A tájékoztatóból egyértelműen kiderült a benzináremelés szükségessége, de mi az árnövekedés mértékét túlzottnak tartottuk. Ennek határozottan hangot is adtunk. Ugyanakkor – a tiltakozás terrorisztitikus módszerét elítélve – komoly szerepet vállaltunk a kritikus helyzet békés megoldásában.”

Egy képes hír is olvasható volt a lap első oldalán. „Nem mindennapi évfordulót ünnepeltek a minap Gyulán, Németvároson. Fáskerti György és felesége, Szilágyi Rozália éppen 70 esztendővel ezelőtt esküdtek örök hűséget egymásnak. A jeles ünnepségen két gyermekükön kívül két unokájuk és három dédunokájuk kívánt sok boldogságot, hosszú életet az >>ifjú párnak<<.”

A kisgazdákkal is foglalkozott az újság. „A nyilatkozatban a megyei szervezet kihangsúlyozta, hogy amennyiben a termőföld-tulajdon kérdését a kormány nem a koalíciós megállapodás alapján rendezi, úgy az indok arra, hogy a Kisgazdapárt kilépjen a koalícióból. (…) A választás alapján a gyulai kisgazdákat dr. Gyarmati Sándor, dr. Mátrai Mihály, Tar Ferenc és Szelezsán József képviseli az országos gyűlésen.”

A kíméletesebb háztartási munkára nevelte a gyulai asszonyokat a népfőiskola. „A Gyulai Népfőiskola 1991. januártól három hónapos háziasszonyképző tanfolyamot indít el, amelynek célja hozzásegíteni a jelenlegi és a leendő háziasszonyokat a célszerűbb, a gazdaságosabb és kíméletesebb háztartási munkák elvégzéséhez.”

Gyuláért Alapítvány létrehozását kezdeményezték helyi vállalkozók. „Ismerve Gyula város jelenlegi helyzetét, adósságállományát gazdasági, kulturális, szociális problémáit, egy alapítványt hoz létre a SIVA Kft. és a Dürer Kisszövetkezet, melyhez kérik a csatlakozást. A >>Gyuláért Alapítvány<< célja a vállalkozások élénkítése városunkban, egy vállalkozó polgári réteg kialakítása (…) Az alapítvány indulótőkéjét egy báli programmal szeretnék biztosítani az alapítók. A díszvendégek sorában ott lesz Palotás János, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke, Forró Tamás, a Privát Profit főszerkesztője, Pomezanszki György, a televízióbeli Felkínálom című műsor főszerkesztője.”

A Gyulai Hírlap 1990. december 7-ei számában rövid, de annál biztatóbb képes hírt közölt a Baromfikeltetőről. „Szeptember végén kezdődött meg Gyulán a Baromfikeltetőben a libakeltetés. A tervek szerint még ebben az évben mintegy 100 ezer libatojást raknak be a keltetőgépekbe. A napos-libákat mezőgazdasági nagyüzemekbe szállítják.”

A bűnügyek sem hiányoztak a lapból. „Gyulán betörték az Univerzál műszaki bolt kirakatát, és onnan egy 136 ezer forint értékű videókamerát loptak el.” Majdnem emberéletbe került az a szurkálás, amely Újváriban, az Iskola utcai italbolt előtt történt. M. András társaival névnapját ment megünnepelni az italboltba, ahol – szerencsétlenségére – ugyancsak ott iddogált a 70 éves S. János gyulai lakos is. (…) M. András hazaindult, hogy ellássa a jószágokat, de mikor kiment az italbolt elé, mellette termett S. János, aki alaposan gyanítható azzal, hogy késével, hasba szúrta őt. M. Andrást súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Ugyancsak a kórházba került, de a pszichiátriai osztályra, kivizsgálásra S. János is.”

A Békés Megyei Tanács Pándy Kálmán Kórház Rendelőintézete tízéves gyakorlattal keresett fényképészt a pathológiai osztályára. Az Erkel Zeneiskola tanárai pedig hangversenyt adtak a zeneiskolában.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)