Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - In memoriam dr. Deli László

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2020. november 25. 10:00
In memoriam dr. Deli László
(1930–2020)

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Dr. Deli László Biharnagybajomban született Deli Kálmán és Nagy Eszter gyermekeként 1930. november 17-én. Általános iskolai tanulmányait a szülőfalujában kezdte el. Itt figyelt fel jó képességeire a lelkes és lelkiismeretes tanító házaspár, Bihari Kálmán és felesége, akik benevezték az Országos Magyar Falusi Tehetséggondozás által meghirdetett képességmegállapító versenyre. Az itt elért kedvező eredményei alapján tanulmányait az 1942/43-as tanévtől kezdve, felvételi díj fizetése nélkül és tandíjmentesen folytathatta a hajdúnánási Református Gimnáziumban. 1950-ben érettségizett, 1956-ban avatták orvosdoktorrá a Debreceni Orvostudományi Egyetemen.

1957-ben kötött házasságot dr. Steffek Máriával, házasságukból két lányuk született. Beáta tanárnő, jelenleg Gyulán él, Anikó onkológiai sugárterápiás szakorvos, olasz férjével és három leányával Milánóban lakik és dolgozik.

Orvosi pályafutását a Debreceni Orvostudományi Egyetemen kezdte. Belgyógyász, majd radiológus szakvizsgát tett. A Petrányi Gyula professzor által vezetett II. sz. Belgyógyászati Klinikáról 1967. június 1-én került Gyulára a Megyei Kórházba, ahol a II. sz. Belgyógyászati Osztály vezetőjének nevezték ki (a másik belgyógyászati osztályt az 1960 óta Gyulán tevékenykedő Iványi János főorvos irányította, akivel évtizedeken át baráti viszonyt ápolt).

Deli főorvos az epidemiológiai adatok és NDK-beli, valamint svédországi tanulmányútjain szerzett tapasztalatai alapján tudta, hogy szakmai specializálódás során a kardiológiai profilt kell létrehozni és fejleszteni a megye betegei érdekében. Tudatosan kiválasztott munkatársaival az EKG vizsgálatot a belgyógyászati betegvizsgálat részévé tették, majd bevezették a phono-mechanokardiográfiát, később pedig az echokardiográfiát is. Rutinbeavatkozássá váltak a terheléses EKG-vizsgálatok, majd a nukleáris medicina fejlődésével szívizom-perfúzióval érzékenyített terheléses vizsgálatok is. 1971-ben elindította a szívbetegek gondozását. Az egyre szaporodó szívizominfarktusos betegek korszerűbb ellátása érdekében 1974. november 15-én nyílt az osztályon a Koronária Őrző. 1980-ban „honoris causa” kardiológus szakorvos lett, részt vett a kardiológiai szakmai kollégium munkájában. A megye betegeinek érdekeit szolgálta kardiológus szakfelügyelő főorvosként. Már kardiológiai működése utolsó éveiben látszott, hogy szakmai továbblépést csak az invazív kardiológiai ellátás megteremtése jelenthet. A szívkatéteres laboratórium megnyitására azonban 2013. július 1-ig várnunk kellett. A kitartó, meggyőző érvelése alapján indulhatott el intézményünkben 1988-ban a kardiológiai rehabilitációs tevékenység. Tanár urat a Békés megyei kardiológia alapítójaként tarjuk számon! Az általa irányított munkahely 1988 óta a Szegedi Orvostudományi Egyetem Oktató Osztálya.

1996. december 31-i nyugdíjba vonulása előtti aktív éveit éppen csak érintette a „Bizonyítékokon Alapuló Orvoslás” újító szele. Ennek ellenére bátran állíthatjuk, hogy a kardiológiai diagnosztikában és terápiában a mindenkori lehetőségekhez képest igyekeztünk követni az aktuális irodalom javaslatait. Osztályunkon rendszeresek voltak a szakmai referálók, bizonyos fontos területeknek témafelelősei voltak. Mindennek alapját az szolgálta, hogy aki tartósan az osztály munkatársa akart lenni, annak folyamatosan képeznie kellett magát, és legalább egy állami nyelvvizsgát kellett tennie. Szakmai eredményeinkről számoltunk be. Munkatársai közül négyen osztályvezető főorvosok lettek. Vezetése alatt 25-en szereztek belgyógyászati és kilencen kardiológiai szakvizsgát.  

Osztályvezetői munkája mellett főigazgató helyettes és átmenetileg a kórház főigazgató főorvosa volt. Részt vett a nővéroktatásban, tanított a Gyulai Egészségügyi Főiskolán. Szívesen oktatta az orvostanhallgatókat, a Szegedi Orvostudományi Egyetem címzetes egyetemi docenssé nevezte ki. Munkáját a Magyar Kardiológusok Társasága több alkalommal Pro Societate díjjal jutalmazta. Egészségügyi Miniszteri Dicséretet, Kiváló Munkáért kitüntetést, Pándy Kálmán-emlékérmet, Arató Emil-emlékérmet és Pro Sanitate díjat kapott. Úgy érezzük, hogy talán arra volt a legbüszkébb, hogy a fővárostól és az egyetemi centrumoktól távol, de azokkal jó kapcsolatot tartva egy alföldi kisvárosban ütőképes, elismert kardiológus csapatot és munkahelyet hozott létre.

Legalább negyven évvel ezelőtt, akut szívbetegellátás során mondta, hogy így szeretnék – primér kamrafibrillációban – meghalni. Kis szünet után hozzátette „úgy kilencvenévesen”. Sok éve türelemmel viselt betegsége mellett COVID-19 vírusfertőzést kapott el, mely 2020. november 23-án hajnalban, néhány nappal a meg nem ünnepelhetett 90. születésnapja után, a halálát okozta.

Tisztelt Tanár Úr, kedves Laci Bátyánk! Nyugodj Békében! Büszkék vagyunk rá, hogy munkatársaid lehettünk!

Dr. Márk László, dr. Katona András

Munkatársaival együtt búcsúzik a Békés Megyei Központi Kórház dolgozói nevében:

Dr. Becsei László

főigazgató főorvos

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)