Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Koraszülöttek világnapja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2020. november 21. 16:41
Koraszülöttek világnapja
A nap szimbólumául a lila színt választották

Immáron 12. éve ünnepeljük világszerte november 17-én a koraszülöttek világnapját. Európai, afrikai és amerikai szülői szervezetek kezdeményezték, annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a koraszülött gyermekek magas számára. A nap szimbólumául a lila színt választották, reményt, hitet, bátorságot és együttérzést sugallva ezzel.

A 37. várandóssági hét előtt született babákat nevezzük koraszülöttnek, Magyarországon pedig ez majdnem minden tizedik gyermekre jellemző. A koraszülöttség incidenciája 8–10%, de szerencsére a koraszülött-gyógyászat rohamosan fejlődik mind a műszerek, mind a szemlélet terén. A koraszülöttbarát-környezet, a légzéstámogatás, az anyatejes táplálás, valamint a szülők jelenléte sokban hozzájárul a babák egészséges fejlődéséhez, és a szülők közérzetét is javítja.

A koraszülésnek lehet anyai, magzati és egyéb oka, de legtöbbször ismeretlen eredetű. Fontos, hogy a szülők megtegyék, ami tőlük telik a születendő gyermekük egészsége érdekében. Nélkülözhetetlen a családtervezés és a rendszeres várandóssági gondozás a terhesség ideje alatt. Oda kell figyelni a helyes életmódra, az egészséges táplálkozásra és a stresszmentes környezet kialakítására, melyben a család is nagy szerepet játszik. A mozgás ebben az életszakaszban is fontos része kell hogy legyen a kismamák életének, bár a megterhelő aktivitást kerülni kell, de a rendszeres, nem megterhelő testmozgás nagyon is fontos. Gyermektervezés esetén, várandósság alatt, valamint az anyatejes táplálás idején kerülni kell a dohányzást és az alkoholfogyasztást. A dohányzás negyedik generációig tud visszafordíthatatlan károkat okozni. Azoknak, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, különösen oda kell figyelniük az életmódjukra, magas vérnyomás betegség esetén a vérnyomás helyreállítására, cukorbetegség esetén a vércukorszint normál tartományban tartására, a szigorú diéta és a további tanácsok betartására. Terhesség alatt normál súlygyarapodásra kell törekedni, a hirtelen súlytöbblet nem jó. Ebben az esetben konzultálni kell szülész-nőgyógyásszal.

Gyulán minden évben közösen szervezzük meg a koraszülöttek világnapja alkalmából rendezvényünket, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza, a Korábban Érkeztem Koraszülött Intenzív Osztály Alapítványa, valamint a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont együttműködésével. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a koraszülött gyermekekre és szüleikre, mindezt egy kellemes családi délután keretében, játékokkal, előadásokkal és rengeteg gyermekműsorral. Az esemény estéjén pedig a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont lila színbe borul.

Ebben az évben a járványhelyzet nem tette lehetővé a rendezvény megszervezését, azonban a kastély most is lila színben pompázott, és mindenkit arra biztattunk, hogy ha arra jár, csodálja meg, készítsen egy fotót, és ossza meg ismerőseivel.

 

Dr. Mohamed Abdulrahman Abdulrab

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)