Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A veszélyhelyzet ideje alatt nem ülhet össze a gyulai képviselő-testület

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. november 16. 15:30
A veszélyhelyzet ideje alatt nem ülhet össze a gyulai képviselő-testület
Görgényi: a döntések előtt kikérem a képviselőtársak véleményét

A koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrend a gyulai képviselő-testület munkájára is hatással van. A részletekről Görgényi Ernő polgármester kérdeztük.

Görgényi Ernő: jelenleg az a legnagyobb feladat, hogy megoldják a Gyulai Várfürdő finanszírozását

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő elmondta, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésével, a katasztrófavédelmi törvény alapján, alkalmazni kell azt a rendelkezést, amelynek értelmében a képviselő-testület feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

Hozzátette, hogy a képviselő-testület által felállított bizottságok a grémium szervei, így az azok által meghozandó döntések is a városvezetőre szállnak át.

– Ebből következik, hogy amíg tart a veszélyhelyzet, addig a képviselő-testület nem is ülésezhet – emelte ki.

Hangsúlyozta: ugyanúgy, mint a tavaszi veszélyhelyzet idején, csak a jóhiszeműség, a célhozkötöttség és a rendeltetésszerű joggyakorlás elve alapján, azokat a döntéseket kívánja meghozni, amelyek a járvánnyal szembeni védekezést szolgálják, vagy amelyekkel károsodástól óvja meg az önkormányzatot, illetve azokat, amelyek valamilyen határidő folytán nem tűrnek halasztást.

Mint mondta, a döntések előtt kikéri a képviselőtársak véleményét.

Görgényi Ernőtől megtudtuk azt is, hogy jelen helyzetben nem születtek újabb olyan intézkedések, amelyek bevételkiesést jelentenének a város számára.

A polgármester úgy fogalmazott, érzékenyen érintette az önkormányzatot, amikor az év első felében elvonták a gépjárműadót, nem szedhették be az idegenforgalmi adót, valamint nem kapták meg az üdülőhely-fejlesztési normatívát sem.

Gyulán csökkentek a közterület-használati díjak, amely szintén bevételkiesést eredményezett, illetve az önkormányzat segítették a helyi vállalkozásokat azzal, hogy a városi tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díját mérsékelték. 

Kiemelte, jelenleg az a legnagyobb feladat, hogy megoldják a Gyulai Várfürdő finanszírozását, amely a bezárás miatt egyáltalán nem termel bevételt. Az állam támogatja a munkabéreket, valamint járulékot sem kell fizetni, a leállás pedig a működési költségeket is lecsökkenti.

– Minden cégünknél az a célkitűzésünk, hogy a munkahelyeket megőrizzük, a végsőkig ki fogunk tartani – mondta a városvezető.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)