Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Országos tiszti főorvos: tovább kell bővíteni az ellátórendszert

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2020. november 06. 13:24
Országos tiszti főorvos: tovább kell bővíteni az ellátórendszert
Elhalasztják a nem sürgős műtéteket

Tovább kell bővíteni a koronavírusos betegeket ellátó rendszert, ezért elhalasztják a nem sürgős műtéteket – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette: erről várhatóan még pénteken megszületik a rendelkezés.

Az országos tiszti főorvos közölte: a sürgős műtéteket, valamint azokat a beavatkozásokat, amelyek halasztása egészségkárosodást okozna, továbbra is elvégzik. A nem halasztható beavatkozásokra példaként említette a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegek ellátását.

Müller Cecília ismét hangsúlyozta, hogy Európa-szerte, így Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma. Ez jelentős terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, a cél az, hogy bírják a terhelést – hangsúlyozta. Bár a szükséges ágyszám rendelkezésre áll, a megfelelő személyzetről is gondoskodni kell. A lehető legrosszabb forgatókönyvre készülnek – közölte.

Az egymillió emberre jutó fertőzöttek számát illetően az európai államok között Magyarország az alsó harmadban, a halálozások tekintetében a „középmezőnyben” van – tette hozzá. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a különböző államok adatait nehéz összehasonlítani.

El akarják laposítani a járványgörbét, amihez csökkenteni kell az érintkezések számát – idézte fel az országos tisztifőorvos.

Kiemelte, hogy az elhunytak között alacsony, 5–7 százalék azok aránya, akiknél nem azonosítottak alap- vagy kísérőbetegséget. Ebből is látszik: aki régóta valamilyen kórban szenved, annak figyelnie kell arra, hogy „karbantartsa” azt.

Az elhunytak átlagéletkora 76,1 év, ezért Müller Cecília ismét arra kérte a fiatalokat, hogy vigyázzanak az idősekre.

Fontosnak nevezte az influenza elleni védőoltás beadatását. Jövő héten újabb vakcinákat „terítenek” országszerte – közölte. Azt mondta, hogy a beszerzés folyamatos, de sok nehézséggel küzdenek: több állam nem szállít, lemondja a megrendelést a bevezetett exporttilalom miatt. Ugyanakkor Magyarországon is folyamatos a gyártás – emelte ki.

Kérdésre Müller Cecília azt felelte, hogy az egészségügyi dolgozók 3,3 százaléka fertőzött, ami kifejezetten kedvező arány, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapítása szerint ugyanis 10–15 százalékkal kell számolni.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)