Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Így használd biztonságosan a netbankodat!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fizetett tartalom • MAGAZIN • 2020. szeptember 23. 18:00
Így használd biztonságosan a netbankodat!
Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az elektronikus csatornákat használók száma

Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az elektronikus csatornákat használók száma. Nincs ez másként a bankolás területén sem, egyre többen regisztrálnak a pénzintézetükhöz tartozó netbankra, vagy töltik le bankjuk applikációját a telefonjukra. 

Szinte minden bank rendelkezik már ilyen szolgáltatással. Az elsők között az OTP Bank fejlesztette ki a netes bankolást, így született meg az OTP netbank, illetve az OTP Direkt. A mobilapplikációt szintén ez a pénzintézet vezette be elsőként. Pár évvel később követte a példájukat a többi bank is, köztük a Raiffeisen, amelynek netbankszolgáltatása Raiffeisen Dirketnet néven fut. 

Az internetes bankolás manapság megszokott dolog, amivel időt és pénzt spórolhatnak az ügyfelek. A pozitívumokhoz azonban negatívumok is kapcsolódtak: ahogy mindennapos, hogy az e-mail-fiókunkat megpróbálják feltörni, úgy vált való veszéllyé az is, hogy illetéktelenek próbálnak bejutni a netbankos felületünkre.

Az OTP Direkt és a Raiffeisen Direktnet különféle biztonsági megoldásokat vezetett be, hogy a lehető legjobban csökkentsék a kockázat mértékét, de mi is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a netes lopást. Már az OTP Direkt belépés során is figyenlünk kell, hogy minden teljesen biztonságos környezetben tegyük meg.

 

Általános biztonsági tanácsok

A hitelmindenkinek.hu csapata összegyűjtött pár olyan alapvető biztonsági tippet, amellyel meg tudjuk védeni a netbankunkat, akár számítóképen, akár mobiltelefonon használjuk. Az egyik legáltalánosabb tanács, amit érdemes megfogadni, hogy a számítógépünkön a tűzfal és a vírusvédelem legyen mindig naprakész. Ugyanez érvényes a számítógép operációs rendszerére is. Azt is érdemes beállítani, hogy az eszközeink ne csatlakozzanak fel ismeretlen eredetű vezeték nélküli hálózatra.

Most sokakban merülhet fel a kérdés, hogy a Windowsnak vagy a vírusirtó programnak mi köze lehet a netbankhoz, hiszen más számítógépet nem mi kezelünk, nem mi frissítünk. Az egyik legfontosabb általános tanács ennek kapcsán, hogy mindig csak a saját számítógépünkön használjuk az internetbankot, nyilvános helyeken, például internetkávézóban vagy könyvtárban sose lépjünk fel a netbankos felületünkre, sosem tudhatjuk ugyanis, hogy a nyilvános gép nem jegyzi-e meg automatikusan az adatainkat. 

 

Hogyan használjuk biztonságosan a netbankot hordozható eszközöket?

Az olyan hordozható eszközök, mint a mobiltelefon vagy a tablet is alkalmas bankolásra, tehát ezeknél az eszközöknél sem árt, ha betartunk pár biztonsági intézkedést. Ahogy számítógépünkre, úgy hordozható eszközeinkre is telepítsünk védelmi programot, és érdemes egyedi képernyőfeloldó kóddal, mintával lezárnunk készülékünket.

Az is fontos hogy sose tároljunk a telefonunkban személyes adatokat, bankkártyaszámot, PIN- vagy TPIN-kódot, hiszen ha ellopják a telefonunkat, a netbankos felületünket is könnyedén feltörhetik.

A netbankok manapság már elég biztonságosak. 2014-től SMS belépési kódot már csak akkor használhatunk, ha erre külön szolgáltatást igényeltünk, vagyis elsősorban a QR-kódos és PIN-kódos belépést lehet használni, ami lényegesen biztonságosabb. Szintén sokat tehetünk a feltörés ellen, ha mindig kilépünk a netbank rendszeréből, akár applikációról, akár netes felületről van szó. 

Ha problémába ütközünk, jó tudni, mit kell tennünk, erre a linkekre kattintva a Raiffeisen Direktnet esetében olvashatunk néhány jó tanácsot.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)