Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Dél-Alföldön heves zivatar is kialakulhat vasárnap

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2024. május 18. 20:31
A Dél-Alföldön heves zivatar is kialakulhat vasárnap
A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti

Időjárási helyzet Európában

A kontinens keleti felén anticiklonok, míg a nyugati területén sok, de alapvetően sekély alacsonynyomású rendszer alakítja az időjárását. Ennek megfelelően a Kelet-európai-síkság területén nyugodt, napos és száraz az idő, a hőmérséklet pedig 20 fok közelében alakul. A Skandináv-félsziget fölé – a tőle kevéssel keletre elhelyezkedő magasnyomás hatására – déli széllel meleg levegő áramlik, ezért ott az átlagosnál jóval magasabbra emelkedik a hőmérséklet, több helyen is 25 fok feletti értéket mérnek. Hűvös van ugyanakkor Nyugat-Közép-Európában, mivel egy gyengülő, elhaló okklúziós front mentén felhős, valamint csapadékos az idő, több helyen alakultak ki felhőszakadást okozó zivatarok, Németország egy-egy mérőállomásán 80 mm-t is meghaladja a 24 órás csapadékösszeg. A Kárpát-medence időjárását szombaton egy magassági gerinc alakítja, ezért átmenetileg csökken a csapadékhajlam, vasárnap azonban meleg nedves szállítószalag húzódik fölénk, emiatt újra záporok, zivatarok kialakulására kell számítani – elsősorban a Dunától keletre.

 

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig

Szombaton gomolyfelhős idő várható, a gomolyok este összeesnek. Az éjszaka második felében több helyen is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, emellett napközben már fátyolfelhők is lesznek felettünk. Szombaton elsősorban északkeleten, éjszakától a középső országrészben, vasárnap napközben pedig főként az ország keleti felén fordulhatnak elő – néhol több hullámban is – záporok, zivatarok, sőt a Dél-Alföldön heves zivatar is kialakulhat. A délies szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22 és 29 fok között változik, északkeleten marad hűvösebb az idő.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)