Daka Zsolt elmondta, hogy az idei évben is sikerült egy rangos elismerést kiérdemelnie a Gyulahús Kft.-nek, ugyanis a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Íz és Minőség Intézet egy aranycsillaggal díjazta az adalékmentes szárazkolbászt.
Kiemelte, hogy a cég sorozatban hatodszor szerepel eredményesen a megmérettetésen, az elmúlt három évben ráadásul új fejlesztésű termékekkel érdemelték ki a kiváló minősítéseket: 2018-ban a kézműves vékonykolbászt, 2019-ben pedig a mangalicahúsos vastagkolbászt díjazták.
Az ügyvezető hozzátette, hogy a minősítés vaktesztek útján történik, amely során neves sommelier szervezetek által delegált szakemberek és séfek vizsgálják meg a termékek ízét, színét, illatát, megjelenését és az összebenyomását, majd ezek alapján hoznak ítéletet.
A díjazott termékről Daka Zsolt elmondta: a szárazkolbász jellemzően páros termék, de szeletelt formában is megvásárolható. Hangsúlyozta: egyre nagyobb az igény az adalékmentes termékekre, ezért döntöttek egy ilyen kolbász elkészítése mellett.
Görgényi Ernő felidézte: Stéberl András 1935-ben mutatta be a gyulai kolbászt a brüsszeli világkiállításon, ahol azt aranydiplomával ismerték el. Mint mondta, ez korszakalkotó pillanat volt, hiszen Stéberl a nagyüzemi kolbászgyártás termékeként mutatta be a terméket.
Gazdaságilag is fontos momentum volt, hiszen a magyar fogyasztók számára is értékkel bír egy külföldi elismerés, emellett azonban az exportpiacok szempontjából is meghatározó mozzanat volt.
– Ma is ez az igazi jelentősége annak, hogy a gyulai termékek 2015 óta minden évben aranycsillagokat kapnak, hiszen az exportpiacokon is fontos megerősítése ez a termékek pozíciójának – fogalmazott a polgármester.
Az export jelenlegi helyzetéről Daka Zsolt elmondta, hogy sajnos azt látják, hogy bizonyos partnerek esetében gondot okoz a koronavírus-járvány, leginkább a HORECA – hotels, restaurants, cafés, azaz hotelek, éttermek, kávézók – szektor esetében jelentkezik a probléma, náluk esett vissza jelentősen az értékesítés, de már vannak biztató jelek.