Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elfeledett síremléket újítottak fel

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.MAGAZIN • 2020. április 12. 12:30
Elfeledett síremléket újítottak fel
Ladics László feleségének és gyerekeinek nyughelyére bukkantak rá a koleratemetőben

 

Fotó: Békés Megyei Családfakutató Klub

A Ladics családhoz kapcsolódó, elfeledett síremlékre bukkant tavaly ősszel a Békés Megyei Családfakutató Klub, a sírbolt a kezdeményezésük révén újulhatott meg – tájékoztatta lapunkat az Erkel Ferenc NKft.   

A gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban működő klub tagjai többek között Ladics László feleségének és három gyerekének nyughelyére bukkantak rá a koleratemetőben.

A közösség motorja, Gyevnár Erika kifejtette: az volt a céljuk, hogy az 1831-ben, a nagy kolerajárvány idején létesült Szentkereszt temető sírjait feltérképezzék, és adatokat gyűjtsenek róluk, hogy a későbbiekben egy ingyenesen elérhető digitális archívumot hozzanak létre.

Emlékeztetett: Ladics László ügyvéd, Ladics György fia, a Békés Megyei Takarékpénztár egykori igazgatója a gyulai református temetőben, a szülei mellett nyugszik. Hogy miért temették külön a férjet és a feleséget, nem tudni, talán az lehet a magyarázat, hogy a férj református, a feleség pedig katolikus vallású volt – ismertette.

 

 

Fotó: Békés Megyei Családfakutató Klub

Gyevnár Erika arról is beszámolt, hogy a koleratemetőben található Ladics-sír meglehetősen rossz állapotban volt, ezért elhatározták, hogy helyrehozzák. A munkálatokra Angliából, Németországból, Ausztriából és Svájcból is érkezett felajánlás, és a sírkő rendbehozatalát a felújítást végző Csök Imre vállalkozó is támogatta.

A koleratemetőben egyébként Gyula több ismert személye, családja nyugszik. Itt található többek között a Wenckheim-kápolna és -kripta, itt temették el Göndöcs Benedek apátplébánost, országgyűlési képviselőt és id. Mogyoróssy Jánost, a gyulai múzeum alapítóját. Ugyancsak itt helyezték végső nyugalomra Erkel Ferenc két testvérét házastársaikkal: Erkel Jánost és feleségét, Erkel Jánosné Unger Krisztinát, valamint Erkel Teréziát és férjét, Nagynyújtódi Farkas Zsigmondot.

A családfakutató klub azt tervezi, az irgalmas nővérek Szentháromság-temetőben található síremlékeit is rendbe teszi, ehhez is várja azoknak az anyagi segítségét, akiknek fontos, hogy a gyulai értékek fennmaradjanak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)