Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Csigakertben található vízműtelep is bekerült a természetvédelmi területek közé

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. március 05. 10:17
A Csigakertben található vízműtelep is bekerült a természetvédelmi területek közé
A területet egy önkormányzati rendelet helyezte védelem alá

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Március 1-jével módosult a természetvédelem helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet, így a Csigakertben található vízműtelep is bekerült a védett területek körébe – mondta el Görgényi Ernő polgármester március 5-én a helyszínen.

Görgényi Ernő elmondta, hogy az elmúlt héten tartott testületi ülésen hoztak meg egy rendeletet, amely a Zöld város programhoz illeszkedik. Mint mondta, városunk híres a természeti értékeiről, az egyik legértékesebb kincsünk pedig a Csigakert.

A Csigakert helyi jelentőségű természetvédelmi terület, amelynek a védetté nyilvánításáról a képviselő-testület rendelkezett – mondta el a polgármester. Hozzátette: a vízműtelep is a Csigakert része volt, de a 1960-es években elkerítették, hogy megépíthessék a művet.

Mint mondta, erre is értékként kell tekintsünk, hiszen az ott található fák is az egykori Almásy-kastély parkjának részét képezték. Egy hatósági eljárás során kiderült, hogy a tulajdoni lapon szerepel, hogy a vízműtelep is természetvédelmi terület, ugyanakkor a helyi rendelet nem tartalmazta a telep helyrajzi számát.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– A Zöld város programnak fontos eleme, hogy jogi védettséget is adjunk azoknak a természeti értékeknek, amelyeket az utókorra hagyunk. Ez egy 8397 négyzetméteres terület, és miután észleltük, hogy kimaradt a védetté nyilvánításból, ezt most pótoltuk.

Görgényi Ernő kiemelte: a grémium egyhangúlag elfogadta, hogy a helyi rendeletben a vízműtelepet is szerepeltessék, valamint védettség alá helyezzék.

A társadalom számára is fontos a természeti értékek megőrzése, a települési zöldfelületi rendszer védelme, mindez hozzájárul a társadalmi szemléletformáláshoz is – részletezte a városvezető, valamint hozzátette, hogy mindez nem igényel többletforrást, ráadásul hosszabb távon biztosított a növények fennmaradása.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Szavazás
Miről olvasna még többet a Gyulai Hírlap online oldalon?
A kultúrát szeretem, legyen még több belőle!
 (29%)
Sport jöhet minden mennyiségben!
 (21%)
Leginkább a politika, a helyi közélet érdekel
 (24%)
Rendőrségi hírekből akarok többet
 (7%)
Legyen több interjú a lapban
 (19%)
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)