Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mit tegyünk, ha beszakad alattunk a jég?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2020. január 17. 15:40
Mit tegyünk, ha beszakad alattunk a jég?
Mutatjuk, mit csinálj, hogy elkerüld a bajt

Képünk a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mentési gyakorlatán készült 2015-ben 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik – hívta fel a figyelmet honlapján a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mint írták, állóvizeken a sűrű hótakaró alatt is vékonyabb a jég, mint a hómentes helyeken, és a meleg források, illetve az áramlatok is elvékonyítják a felületét. A befagyott folyóvizeken a sodorvonalban, a folyókanyarok külső oldalán és a sebes folyású vagy kőtömbökkel telített szakaszokon vékonyabb a jég – figyelmeztettek.

Ha a jég ropog, recseg, vagy süllyed a felülete, azonnal feküdjünk rá, és lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé – tanácsolták. Ha a jég beszakadását semmi nem jelezte előre, vagy túlságosan későn reagáltunk, tárjuk szét karjainkat, és ejtsük magunkat előre. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a jég alá csússzunk – mutattak rá.

A szakemberek azt javasolták, ha jég alá kerültünk, nézzünk felfelé, hiszen ha havas a fagyott felület, a beeső fénysugár alapján megtalálhatjuk a jégtörés helyét. Igyekezzünk a felsőtestünkkel a jég fölé jutni, lábainkkal pedig tegyünk lökésszerű úszó mozdulatokat – tették hozzá.

Ha nem sikerül a jég fölé jutnunk, a beszakadás helyével szembeni oldalon próbáljunk meg egyik lábunkkal a jégfelszínre jutni, majd a kezünkre és lábunkra támaszkodva a testünket is a jégfelületre tolni. Ha a jég újból és újból beszakad, vágjunk magunknak utat a part felé – írták.

Ha más szakad be, hason csúszva közelítsük meg. Amennyiben többen vannak a helyszínen, alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte lévő lábát fogja. Az utolsó szakaszon hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal vagy ruhadarabokkal próbáljuk kihúzni a vízből a bajbajutottat – tanácsolták.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)