Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A K2 meghódítása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. MAGAZIN • 2019. december 13. 16:00
A K2 meghódítása
Klein Dávid és Suhajda Szilárd tartottak előadást a Vigadóban

Klein Dávid és Suhajda Szilárd voltak a Vigadó vendégei december 2-án. A Dig-Build Kft. által szervezett közönségtalálkozón az expedíciós hegymászók a nyári expedíciójukról meséltek a jelenlévőknek, amely a Föld második legmagasabb hegyének, a K2-nek a megmászását célozta meg.

klein dávid és suhajda szilárd

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A két hegymászó előadására színig megtelt a Vigadó, a beszámolót Klein Dávid kezdte, aki az előkészületekről és az odaútról szólt néhány, valamint elmondta azt is, hogy van egy hagyományuk Suhajda Szilárddal: az expedíció megkezdése előtt minden alkalommal megfürdenek az Indus folyóban.

Az expedíció június 8-án indult, amikor a mászók Pakisztánba, majd a kasmíri Skarduba repültek. Az út innen egy 3000 méteren fekvő faluba vezetett, ahonnan a Baltoro-gleccsert követve érték el az alaptábort.

Mint mondták, sokakban valamiféle fesztiváli hangulat él, amikor az alaptáborról van szó, pedig nincs ilyesmiről szó: a lakhely a személyes sátrakból, konyhasátorból, zuhanyzó- és vécésátorból áll. Az úton velük tartott két szakács is, akikkel az első néhány napot – amikor a felszerelés egy része még nem ért oda – együtt töltötték.

A berendezkedés után következett az első akklimatizációs kör: ezek során az alpinisták egyre magasabb táborokat céloznak meg, felszereléseket visznek magukkal, valamint szoktatják a testüket az oxigénhiányos állapothoz, mindez két napot vett igénybe, majd visszaindultak az alaptáborba, ahol megünnepelték Suhajda Szilárd születésnapját is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Megtudtuk, hogy egy expedíció az akklimatizációs körök miatt tart sokáig, ugyanis két mászás között legalább három napot pihennek, ilyenkor megpróbálnak minél több szénhidrátot bevinni, valamint inhalálnak, hogy elkerüljék a nyálkahártyák kiszáradását.

A hegymászóktól megtudtuk, hogy hatalmas szerencséjük volt az időjárással, így az egyes, kettes és a 7400 méteren található hármas tábor megközelítése is tökéletesen ment, ekkor már készen álltak a csúcsmászásra, ám féltek, mert egy nemzetközi expedíció nem tudott felmenni a hó vastagsága miatt.

Július 25-ét tűzték ki a csúcsmászás napjának, de Klein Dávidot elkapta egy fertőzés, amely hányással, gyomorgörcsökkel járt, így ő a hármas táborból visszafordult, Suhajda Szilárd egyedül indult tovább, aki végül aznap érte el a csúcsot, első magyarként, aki nem használt oxigénpalackot és teherhordókat sem.

Az alpinisták pár nappal később indultak vissza Skarduba, de ezúttal a Gondogoro-hágón át vezetett az útjuk, majd végül augusztus 4-én értek vissza Budapestre.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)