Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Maradj tiszta!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. december 11. 09:29
Maradj tiszta!
Kiállítása nyílt az Erkel művelődési központban a József Dezső Alkotókörnek

Tárgy nélküli kép – A rendező forma címmel nyílt évzáró kiállítása december 10-én az Erkel Ferenc Művelődési Központban a József Dezső Alkotókörnek. A földszinti galériában Bíró Katalin, Cseke Mihályné, Hollósiné Mancz Fatime, Hortobágyiné Benkő Jolán, Kondorosiné Ökrös Julianna, Marosán Rózsa, Orestyákné Buka Mária, Papp Mária, Sütő Jánosné, Stein Tamásné, Szabó Anna, Ungváriné Spiegel Julianna, Török Erzsébet, Ócsai László és Szabó József alkotásai tekinthetők meg.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Márai Sándor néhány gondolatával a megjelenteket Varga Zoltán köszöntötte az eseményen, majd átadta a szót a József Dezső Alkotókör elnökének, nyissa meg a kiállítást. Alt Norbert elsőként a civil közösség elmúlt egy évét méltatta. Elmondta, a 2019. esztendő kivételesen gazdag volt eredményekben, ezért mind Andruska Anna, a kör szakmai vezetője, mind a tagság köszönetet érdemel.

Az egyesületi elnök örömmel emlékezett vissza arra a pillanatra, amikor megkapta a meghívót, és meglátta a tárlat címét. Ekkor azonnal eszébe jutott, hogy az iskolai osztályközössége egyszer felkérte arra, készítsen el egy munkát az egyik rajzpályázatra. A téma az egészséges életmód, a drog, a cigaretta és az alkohol nélküli élet volt. Ahogyan telt-múlt az idő, és közeledett a leadási határidő, a feszültség egyre nagyobb lett. Az alkotás azonban nem akart megszületni. Mígnem egyszer csak jött egy sugallat, amely arra késztette, adjon be egy üres lapot azzal a címmel, hogy Maradj tiszta! A rendhagyó mű benyújtása nem is bizonyult rossz döntésnek, hisz elnyerték vele az egyik különdíjat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Ezt követően Alt Norbert, mint fogalmazott, tett még egy rendkívülit a galériában: felolvasta a megnyitóra írt esszéjét. Ebben a tárgyak rabságában élő 21. századi ember gondolatait foglalta össze, és felvetette a kérdést, kitölthetjük-e a karácsonyfa alatti űrt az összevásárolt tárgyakkal, marad-e így utánunk maradandó érték, vagy csak székek és asztalok, hideg ágyak, poros fotók a falon?

A Tárgy nélküli kép – A rendező forma című kiállítás anyagát már láthatták idén júliusban az érdeklődők a Pándy Galériában. Erre Andruska Anna hívta fel a figyelmet. A folyamatot, amely ehhez elvezetett, Novák Attila indította el. A békéscsabai vizuálpedagógus egy olyan geometrikus világba vezette be a tagokat, amellyel korábban nem találkoztak. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Andruska Anna azt is jelezte, hogy a Boróka Kulturális Egyesülettel közösen tematikus tárlatot nyitnak Forrás címmel december 17-én a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban, ahová szeretettel várnak mindenkit. A két kiállítást egyszerre viszik majd át januárban a Csabagyöngye Kulturális Központba, hogy a békéscsabai érdeklődőknek is megmutassák, milyen irányba haladnak.

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában a József Dezső Alkotókör tagjainak alkotásaiban gyönyörködhet egy hónapon át a látogató.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)