Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fizika, csillagászat, tudomány

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. november 13. 09:00
Fizika, csillagászat, tudomány
Elindult a Bay Zoltán életművét népszerűsítő program

Iskolák és turisztikai szervezetek körében indította el Bay Zoltán programját a Gyulai Értéktár Bizottság és Kónya István alpolgármester. A kezdeményezés célja az, hogy minél többen megismerjék a világhírű fizikus életművét, meglátogassák gyulavári emlékhelyeit, tudatosuljon a közösségben a helyi és nemzeti érték fontossága.

A gyulavári Bay Zoltán emlékhelyet látogatták meg a Harruckern János középiskola  diákjai

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Rendhagyó tanulmányi program keretében kereste fel november 12-én a gyulavári Bay Zoltán emlékhelyeket az első tanulói csoport. A Harruckern János középiskola kilencedikes szakgimnáziumi hallgatóit az intézmény igazgatója, Czeglédiné Szappanos Anita is elkísérte.

A diákok a tudós szülőházától indultak el, ahol a Gyulai Értéktár Bizottság titkára, Bagyinszki Zoltán fogadta őket. Ezt követően megtekintették az épülettel szomszédos református templomot, amelynek története szorosan kötődik a Bay-családhoz, valamint az előtte álló emlékművet. A gyulai értékek közé befogadott emlékszobában Kónya István alpolgármester köszöntőjét és Király Sándorné Erzsébet tárlatvezetését hallgathatták meg.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A nyitórendezvényen a legújabb Bay-relikviát is bemutatták, átadták. Ez egy 1946. február 8-án kelt írás az első sikeres holdradar-kísérletről. Az Esti Szabad Szóban megjelent cikk másolatát a kiállítás dokumentumai között helyezték el. A fiatalok innen mentek ki a temetőbe, hogy leróják tiszteletüket Bay Zoltán sírhelye előtt. Múzeumlátogatásukat egy internetes játékkal zárták.

Bagyinszki Zoltán főszervezőtől megtudtuk, az emlékszobát több mint kétszáz diák fogja megtekinteni a közeljövőben, novemberben és decemberben. Őket busszal viszik ki Gyulaváriba, ahová a Harruckern-középiskola vezetőségének köszönhetően Szeghalomról, Dévaványáról, Szarvasról és Orosházáról is érkezni fognak tanulók. A projekt megvalósítását a Gyulai Civil Szervezetek Szövetsége is támogatja.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az iskolások a keddi napokon járják majd végig az örökségturisztikai helyszíneket. Király Sándorné Erzsébet idegenvezetői munkáját az alapítók és a Bay-relikviákat gyűjtő lokálpatrióták segítik.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)