Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 7 kiló 30 deka lett a nyerő az idei lúdmérésen!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2019. november 12. 09:00
7 kiló 30 deka lett a nyerő az idei lúdmérésen!
Huszonhetedszer kocsikázott végig Németváros főutcáján a legsúlyosabb liba

Aki Márton-napkor libát nem eszik, egész éven át éhezik, figyelmeztette az ünneplőket Németváros főterén Kónya István, Gyula város alpolgármestere. A Márton-napi népszokásokat huszonhetedik alkalommal elevenítették fel november 11-én az Apor téren. A libamérést Bona lúd nyerte meg 7 kiló 30 dekával.

a 7 kiló 30 dekás bona nyerte az idei libamérést

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Volt némi súlya az idei lúdmérés győztesének, Bonának, „akinek” díszes kocsiját éneklő lampionos menet kísérte végig a Németvárosi Óvodától az Apor térig, ahol tulajdonosa, Nyisztor-Gyarmati Bonaventúra Gábriel vehette át a 30 ezer forint értékű díjat. A vetélkedőre idén három gazda nevezte be libáját. Hack József Gézengúza 7 kiló 10 dekát ért, Nagy Mária Libus nevű lúdja 5 kiló 80 dekával mérettette meg magát. A mérlegelést Illyés József nyugalmazott jogtanácsos felügyelte, munkáját Leiszt János Lászlóné német nemzetiségi óvodapedagógus segítette.

Kónya István ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: nagyon jó érzés megélni azt a közösségi erőt, amely a németvárosiakban lakozik. Felidézte: a Márton-napi kezdeményezés huszonhét esztendővel ezelőtt indult el hagyományteremtő szándékkal, azóta rendkívüli hívó- és közösségmegmozgató erő. Az elöljáró aláhúzta: ma is arra van szükség, hogy legyenek olyan események, hívó szavak, amelyekre megmozdul akár egy város közössége is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kónya István megjegyezte: Szent Márton ünnepén a szombathelyi születésű névadóról sem szabad megfeledkeznünk, hisz jó cselekedete példa valamennyiünk számára. Azt üzeni, hogy aki teheti, segítsen embertársain. Mert lehet, hogy egy jó szó, egy biztató kézfogás többet jelent bármilyen anyagi segítségnél, mondta az alpolgármester.

A tisztségviselő említést tett arról, hogy Szent Márton napja az új bor és a frissen sült liba ünnepe is. Azoknak pedig, akik a Németvárosi Óvoda udvarán nem ízlelték meg a mennyei kínálatot, eszükbe juttatta a mondást, miszerint: aki Márton-napkor libát nem eszik, egész éven át éhezik.

Az alpolgármester köszöntője után az Implom József általános iskola németes diákjai hallgatói Márton-napi történeteket mutattak be, majd kiosztották a lúdmérés díjait és felköszöntötték a jelenlévő Mártonokat. A lampionok mécseseit a Németvárosi Óvoda pedagógusainak árnyjátéka után fújták el, hogy a szeretet fénye a következő évig világítson tovább a szívünkben.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)