Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nagy a sor a gyulai gumisoknál, de fontos, hogy kivárjuk

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2019. november 01. 13:00
Nagy a sor a gyulai gumisoknál, de fontos, hogy kivárjuk
A nyári gumi télen több szempontból sem biztonságos

A hideg idő beköszöntével a téli gumiabroncsok cseréje is egyre aktuálisabbá válik. Megkérdeztünk egy gyulai szervizt arról hogy mennyire nagy a roham most, amikor csak néhány napja lett hűvösebb, valamint azt is, milyen veszélyei vannak annak, ha megpróbáljuk kihúzni a telet nyári gumiabroncsainkkal.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

A Csabai úti gumiszervizben kérdésünkre elmondták, hogy a hűvösebb napok beköszöntével hatalmas a roham, mindenki most szeretné lecseréltetni nyári gumikat a télire.

– Nálunk nincsenek időpontok, amikor jön az ember, akkor egy kis várakozás után ki tudjuk cserélni a gumiabroncsokat. Nálunk is folyamatosan áll a sor, és úgy hallottuk a bejelentkezéssel dolgozó kollégák is csak jövő hétre tudnak időpontot adni – kezdte Kolláth Imre szerelő, aki ezt is elmondta, hogy mire kell figyelnünk ebben az időszakban. 

– Egyrészt fontos figyelni, hogy mennyire van lekopva gumiabroncs, de a kora sem mellékes, hiszen hét év fölött már egészen más a tapadása. Hiába jártunk vele keveset, hétéves kor után már érdemes lecserélni a gumikat – folytatta a szakember, aki elmondta, hogy a gumikon szerepel a gyártási év is.

– A nyári gumi ebben az időben megkeményedik és egészen más lesz a tapadása, ami a fékútra lesz hatással, így már azzal közlekedni nem biztonságos – tette hozzá.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Azt is próbáltuk megtudni, hogy mikor érdemes a Csabai úti szervizbe menni, hogy ne kelljen túl sokat várnunk. Azt mondják, hogy a reggeli időszakban elég sokan vannak és munka után is, úgyhogy ha viszonylag keveset szeretnénk várni, akkor a déli órákban próbálkozzunk a szerelőknél.

Az autósok 80 százaléka még októberben is nyári abroncsot használ, de a mostani lehűlés miatt a többség egyszerre indul autóabroncsot cserélni – derült ki a Bridgestone közel 20 ezer fő bevonásával készült friss kutatásából. A felmérésből nem csak ez derült ki, hanem az is, hogy az autósok több mint egyharmada kivárja, amíg az autógumik profilmélysége eléri a KRESZ szerinti minimális értéket, ám ez közlekedésbiztonság szempontjából kockázatos.

A felmérés azt is megmutatta, hogy keveset tudunk az abroncsokkal kapcsolatos legfontosabbakról: az évszaknak megfelelő abroncshasználatra vonatkozó kérdésre az autóvezetők 55 százaléka adott csak helyes választ.

Minden évben legalább egyszer felmerül annak a kérdése, hogy érdemes lenne-e hazánkban is kötelezővé tenni az évszaknak megfelelő abroncshasználatot. A jelenleg hatályos magyar törvények szerint a taxisofőrökön kívül senki sem kötelezhető az évszaknak megfelelő abroncs használatára.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)