Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gólyafészkeket mentene a gyulai lakosság közreműködésével

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2019. október 26. 15:00
Gólyafészkeket mentene a gyulai lakosság közreműködésével
Lapunk segítségét kérte olvasónk a kezdeményezés népszerűsítéséhez

Egy megtépázott és egy hiányzó gólyafészekre lett figyelmes egyik olvasónk az Apor Vilmos téren, valamint a Scherer Ferenc utcában, ezért lapunk segítségét kérte fészekmentési kezdeményezésének népszerűsítéséhez.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A Gyulai Hírlap egyik olvasója azt követően fordult a szerkesztőséghez, hogy az említett helyszíneken tapasztaltakról értesítette a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságát. A szakembereket arról tájékoztatta, hogy a Scherer Ferenc utca elején, vagyis az Apor Vilmos téren található gólyafészek jelentős része leszakadt, a másikból pedig, amely ettől 50–60 méterre van, már csak az állvány maradt meg.

Megkeresésére Molnár Géza válaszolt. A természetvédelmi felügyelő levelében kifejtette: a szarvasi igazgatóság munkatársai minden évben figyelemmel kísérik mind a fehér gólya költőállományát, mind a fészkeket, és amennyiben szükséges, kezdeményezik utóbbiak karbantartását. Jelezte azt is, hogy a gyulai ügyben felveszi a kapcsolatot az áramszolgáltató munkatársaival, hogy a hiányos fészket kiegészítsék.

Lapunk levélben kereste meg a természetvédelmi felügyelőt, majd az említett németvárosi helyszínre is kimentünk, ahol a látottakat lencsevégre kaptuk. Úgy tudjuk, a Scherer Ferenc utcában lévő fészek nem a közelmúltban semmisült meg, a másikat az ősz eleji viharok tépázhatták meg. A magyarországi településekre vonatkozó adatok (gólyafészkek, üres fészektartó állványok) a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján tekinthetők meg. A frissebbek, az újabbak, a még nem regisztráltak ugyanide tölthetők fel.

Olvasónk azt szeretné, ha mindazok, akiknek tudomásuk van rossz állapotú gólyafészekről, vegyék fel a kapcsolatot a szarvasi Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságával, mert ők azok, akik ebben segíteni tudnak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)