Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Montenegróba vezetett a gyulai festők útja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. október 19. 11:03
Montenegróba vezetett a gyulai festők útja
Lazítottak és alkottak  

Tavaly Zakynthos szigetén, idén Montenegróban táborozott szeptember elején a gyulai festők egy csoportja, amely más városokból érkezőkkel együtt indult útnak. Szabadidős programjaik mellett a művészek az alkotásra is fordítottak időt, végül egy rögtönzött kiállítással zárták le a tíznapos feltöltődést.

 

Fotó: Gyulai Alkotók Baráti Köre

Ulcinj gyönyörű kisvárosa lett a gyulai alkotók, Arató Ilona, Béres Ildikó, Keresztesi Franciska, Kiss Györgyi, Metykóné Balogh Edit, Papp Mária és Patkás Irén idei úti célja. A gyulai művészek szeptember 1–12. között táboroztak Montenegróban Kovács Emil Lajos szatmárnémeti festőművész szervezési munkájának köszönhetően. A maroknyi gyulai mellett Kóter László szobrász és Hitter Ferenc felsőbányai művészeti író is csatlakozott a csapathoz.

A művészek fakultatív programját idegenvezetőjük, Bota Ádám állította össze, tudtuk meg Patkás Iréntől. Jártak Budván, Sveti Stefanon, Sveta Nedelján, Petrovacban, Kotorban, Peraston, Szirti Madonna szigetén és a Skadari-tó környékén. Albániában felkeresték a krujei fellegvárat, megismerkedtek az erőd és az albán nép történelmével, majd a helyi török bazárban múlatták el az időt, hallgatták meg az imára szólító müezzint. Innen Shkodrába utaztak tovább, ahol megtekintették a várost és Rozafa várát.

 

 

Fotó: Gyulai Alkotók Baráti Köre

A jóleső lazítások és a kellemes séták mellett a festésre is szakítottak időt, hisz az azúrkék tenger, a napsütötte kikötők, a fehér hajók és a színes kis csónakok, az ámulatba ejtő szigetek és a sziklahegységek koronázta táj, az óvárosok zegzugos utcái, templomai, épületei, no meg a csodálatos naplementék mind-mind festővászonra kívánkoztak.

Montenegrói alkotásaikat egy rögtönzött kiállításon mutatták be Ulcinjban. Az ünnepségen Kovács Emil Lajos egy-egy emléklappal ajándékozta meg a résztvevőket, Horváth Irma pedig Schrenk Éva megzenésített verseit adta elő Varga Erik gitárkíséretében.

 

 

Fotó: Gyulai Alkotók Baráti Köre

Patkás Irén úgy véli, az idei táborban a téli hónapokra is elegendő élményanyagot gyűjtöttek, és reméli, lesz folytatás. A tavalyi zakynthosi anyagot például a hévízi Belvárosi Múzeumban állíthatták ki, ahol két hónapig volt megtekinthető. A lehetőséget ezúton is köszönik Nagy Jenő galériatulajdonosnak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)