Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Átadták a felújított törökzugi óvodát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. október 11. 15:39
Átadták a felújított törökzugi óvodát
A beruházás 125 millió forintba került

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Százhuszonöt millió forint pályázati támogatásból újult meg a törökzugi óvoda, az átadóünnepséget október 11-én tartották. 

Becseiné Lock Gabriella, Gyula Város Egyesített Óvodájának intézményvezetője beszédében elmondta: a törökzugi óvoda eredeti épületét 1974 márciusában adták át, csoportszobákkal és az ahhoz tartozó kiszolgáló helyiségekkel. A lakótelep terjeszkedésével az óvoda bővítése is indokolttá vált, 1977-ben készült el az az új épületrész, amelyben további csoportszobák és egy tornaterem kapott helyett. Az 1980-as években, a megnövekedett gyermeklétszám miatt, az épület minden helyisége csoportszobává alakult. Az óvodába akkor csaknem 350 gyermek járt, a fejlesztéseket pedig a óvodások életkori sajátosságai és egyéni képességeik határozták meg.

A 2000-es évektől drasztikusan csökkent a születések száma, ami csoportbezárásokat vont maga után, az addig modernnek számító óvoda lassan fényét vesztette. Az utóbbi években – erre a helyzetre reagálva – indult el az új óvodák építse, a meglévőek korszerűsítése. Az intézményvezető megköszönte a város vezetésének, hogy megragadták az adódó pályázati lehetőséget, és ezáltal megújulhatott a törökzugi létesítmény is.

 

Becseiné Lock Gabriella, Gyula Város Egyesített Óvodájának intézményvezetője

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

– Az óvoda környezetének meghatározó szerepe lehet a nevelésben, ezért nagyon fontos, hogy esztétikus, kreatív, méretre szabott legyen, vagyis az elvárásokhoz, az adott körülményekhez és hagyományokhoz illeszkedjen a kialakítás.

– A óvoda épülete és udvara az elmúlt évtizedekben több mint 7000 gyermeknek nyújtott az önfeledt kikapcsolódás mellett számtalan élményt – mondta Kónya István alpolgármester.

Felidézte, hogy az intézmény 2015-ben ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját, az akkori ünnepségen jelentették be a felújításra vonatkozó terveket. 

 

Kónya István alpolgármester

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

– Feladatunk van még bőven, a munka és az ezzel járó felelősség elől nem szaladunk el a jövőben sem – hangsúlyozta Kónya István, majd hozzátette, hogy az óvodának sportudvarra is szüksége van, valamint az épület energetikai korszerűsítéséről sem szabad megfeledkezni.

Görgényi Ernő polgármester beszédében kiemelte: egy önkormányzat fejlesztéspolitikáját mindenképpen befolyásolja két tényező, az idő és a pénz. Mint mondta, ezért meg kell határozni a prioritásokat, hiszen számos dolog van, amelyekre érdemes a város által elnyert fejlesztési forrásokat fordítani. Hozzátette: a célok közül az egyik legfontosabb az oktatási-nevelési intézményrendszer korszerűsítése.

 

Görgényi Ernő polgármester

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A városvezető elmondta azt is, hogy az elmúlt öt évben 783 millió forintot költöttek a bölcsődék, óvodák és iskolák felújítására, amelyből 453 millió forint volt a pályázati támogatás, a fennmaradó összeg pedig az önerő, a gyulai polgárok és vállalkozások adóbefizetésének köszönhetően.

– A gyulai köznevelésnek régen volt olyan jó időszaka, mint az utóbbi – fogalmazott a polgármester, majd röviden összegezte a nevelési intézményeket érintő fejlesztéseket az elmúlt évekből. Hozzátette: a törökzugi lakótelep, valamint a hozzákapcsolódó bölcsőde, óvoda és iskola nagyjából egy időpontban épültek fel, most pedig, négy évtizeddel később, közel egy időpontban is újultak meg.

A köszöntők után az óvodások adtak verses-táncos műsort, majd emléklapot adtak át a kivitelező Innoconsys Kft. képviselőjének. Az ünnepség zárásaként lelepleztek egy emléktáblát, majd bejárásra invitálták a jelenlévőket.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)