Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Átadták a VOSZ Békés Megyei Prima-díjait és a Kiváló vállalkozó elismeréseket

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. szeptember 28. 13:00
Átadták a VOSZ Békés Megyei Prima-díjait és a Kiváló vállalkozó elismeréseket
Az Erkel Ferenc Vegyeskart, Balogh Lászlót és Csőke Pétert is kitüntették

Balogh László és Csőke Péter gyulai vállalkozó, valamint az Erkel Ferenc Vegyeskar teljesítményét is elismerték a VOSZ idei gáláján, szeptember 27-én a Vigadóban. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Békés megyei szervezete itt rendezte meg a Békés Megyei Prima-díj tizennegyedik gálaestjét.

csige gábor és nagy mihály lászló

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az ünnepséget Kepenyes Pál klarinétjátéka nyitotta meg, majd Nagy Mihály Lászlót, a VOSZ megyei elnökét szólították színpadra, aki elsőként a Prima Primissima-díj alapítójáról, a szervezet országos elnökéről, Demján Sándorról emlékezett meg. Másodsorban megköszönte vállalkozó barátainak, hogy önzetlenül támogatják a rendezvényt. Ennek is köszönhetően háromszor 1 millió forintos díjat adhatnak át idén is.

Nagy Mihály Lászlót követően Csige Gábor, Gyula város jegyzője kapott szót. Köszöntőjében megjegyezte: a díjazásnak a helyi tehetségek támogatása a legfőbb célja, ez pedig maximális összhangban van Gyula város önkormányzata szellemiségével. Jól bizonyítja ezt, hogy 2018-ban elnyerték a Tehetségbarát Önkormányzat díjat. Úgy vélte, a fiatalok eredményeinek elismerése mellett nagyon fontos a helyi vállalkozások ösztönzése is, hisz ők azok, akik képesek előmozdítani a város gazdasági életét. Hozzátette: Gyulán ezt abszolút prioritásként kezelik.

Ennek alátámasztására városunk jegyzője kiemelte: az elmúlt nyolc évben Gyulán 60 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma. 2010 és 2017 között másfél száznál több vállalkozás jött létre. 2010-ben az iparűzési adóbevételük meghaladta az 570 millió forintot, 2018-ban ez az összeg a 956 milliót. Hasonló növekedés jellemzi a Gyulán eltöltött vendégéjszakák számát is: a 2010-es 276 ezer főről ez 2018-re 581 ezer fölé kúszott. Csige Gábor zárszavában aláhúzta: megtisztelő, hogy az idei rendezvény helyszínéül Gyulát választották.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az Energy Dance Cool Hip-Hop Táncszínház legfiatalabb gyulai táncosainak előadása után a békéscsabai Bárka folyóirat szerkesztőségének tagjai, Elek Tibor, Kiss Ottó, Kiss László, Gyarmati Gabriella, Szil Ágnes és Farkas Wellmann Éva mutatkozott be a jelenlévőknek. Felolvasásuk után az est első Prima-díját is átvehették. Ezt magyar irodalom kategóriában érdemelték ki. Elek Tibor főszerkesztő köszönetében azt mondta, az elismerést szerzőiknek és a nyomdának is köszönhetik, nélkülük ugyanis nem tudnák megjelentetni az ország egyik legnívósabb irodalmi-kulturális-művészeti-társadalomtudományi periodikáját. Jelezte, Lovász Andrea és Erdész Ádám is redakciójuk munkatársa, ők viszont nem tudnak jelen lenni.

A Békés Megyei Kormányhivatal nevében Takács Árpád kormánymegbízott arra hívta fel a figyelmet, mekkora szerepe van az üzleti életben a tradíciónak és az innovációnak. Felidézte: több olyan vállalkozással is találkozott az elmúlt időben, amelyek apáról fiúra szálltak. Jelezte: Demján Sándor eltökélt szándéka az volt, hogy példaképeket állítson a társadalom elé. A díjat így azok kapják meg, akik tenniakarásukkal, teljesítményükkel igazolták, hogy alkalmasak erre. Mertek kockáztatni, cselekedni és álmodni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Takács Árpád szerint Békés megye látványosan fejlődik, állítását adatokkal támasztotta alá: jelenleg 65,156 ezer regisztrált vállalkozást tartanak nyilván, ezek 12 százaléka társas, 88 százaléka egyéni. 2011-ben 34 ezer fölött volt a regisztrált álláskeresők száma, ez ma 10 ezer körüli. Két éve a közfoglalkoztatásban több mint 16 ezren dolgoztak, ma jelentősen kevesebben. Az elmúlt években a vállalkozások 93 milliárd forintot fektettek be Békés megyében, ez 17 százalékkal volt több az előző év azonos időszakának eredményéhez képest. Leszögezte: Békés megye a lehetőségek hazája. A közigazgatásra, a jogra, a gazdaságtanra szükség van, mert kellenek a létfenntartáshoz, de amiért érdemes élni, az a szép, a művészet, a költészet, a romantika.

A kormánymegbízott a mezőberényi Leg a Láb AMI tánccsoportjainak adta át a helyét. Az iskolának a gála második Prima-díját nyújtották át közoktatás kategóriában.

Kovács József országgyűlési képviselő kiemelte: lehet Békés megyét hátrányos helyzetűnek minősíteni, nevezni, ám azok a műsorok, amelyek az estet színesítették, és azok a vállalkozók, akik díjat kapnak, ellentmondanak ennek. Azt kívánta, hogy az a hagyomány, amit Demján Sándor elindított, nagyon hosszú időtartamú legyen.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiváló vállalkozó díjjal Balogh László gyulai cukrászmestert, Bereczki Albert ügyvezetőt (TEXA Kft., Békéscsaba), Bozó József ügyvezetőt (Kígyós-Agrár Kft., Újkígyós), Cserenyecz Lajos ügyvezetőt (Orosenergo Kft., Orosháza), Csőke Péter gyulai kőfaragó mestert (Kőstil Kőfaragó Bt., Gyula), Lipták Pál István építményszigetelő egyéni vállalkozót, Szeidler Zsolt ügyvezetőt (SZM Bisztró, Zsadány) és Pikó Csaba ügyvezetőt (Golden Palett Kft., Füzesgyarmat). Bukovinszky Béla, a békésszentandrási Szent András Sörfőzde ügyvezetője egy meghívót vehetett át, amellyel a budapesti Vállalkozók Napján képviselheti a megyét.

Az esemény végén Perlusz László is kifejtette gondolatait. A VOSZ főtitkára méltányolta, hogy Takács Árpád kormánymegbízottal és a kormányhivatallal egy igen komoly szerződést kötöttek meg. A Békés megyei szervezetet húsz éve vezető Nagy Mihály Lászlót és feleségét a más megyékből érkezett VOSZ-vezetők köszöntötték. Az Erkel Ferenc Vegyeskarnak utolsóként nyújtották át a zeneművészeti Prima-díjat. A kórus alkalmi kamarazenekarával közösen adott műsort a jelenlévőknek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)