Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte a „Lila” iskola

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. szeptember 24. 13:30
Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte a „Lila” iskola
Az ünnepségen egykori tanárok és diákok is részt vettek

Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte az 5. számú általános iskola, azaz a „Lila” suli szeptember 24-én. A rendezvényen az iskola jelenlegi és egykori diákjai, valamint tanárai vettek részt, az ünnepség a diákok előadásával indult, akik negyven dalt adtak elő a résztvevők számára.

fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte a „Lila” iskola

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az ünnepségen Szabadosné Bécsi Katalin tagintézmény-vezető köszöntötte elsőként a megjelenteket: mint mondta, éppen negyven évvel ezelőtt 269 kisiskolás kezdte meg első tanóráját a város új intézményében, az 5. Sz. Általános Iskolában.

A rendezvény – a régi szokásokhoz híven – zászlóbehozatallal kezdődött, amelyet az iskola egykori diákja vittek a tornaterembe, majd elhangzott az „Lila” suli hivatalos dala is.

A tagintézmény-vezető felidézte: az iskola 1979. szeptember 24-én nyitotta meg kapuit először nyolc, majd tizenhat tanteremmel. Kiemelte, hogy az alapítók valóban alapítók voltak, hiszen egy épület még önmagában nem iskola, ki kellett alakítani a hagyományokat és szokásokat.

– Ha ide, a „Lila” iskolába érkezem, akkor mindig jó érzésekkel töltekezem – vette át a szót Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója. Elmondta, hogy gyerekként is szeretett iskolába járni, amelyet második otthonának tekintett, az 5. Sz. Általános Iskolát pedig harmadiknak, hiszen ebben az intézményben tanított az édesanyja.

Görgényi Ernő polgármester elismerését fejezte ki mindenkinek az elmúlt negyven év munkájához, majd hozzátette, hogy ennyi idő egy intézmény életében nagy távlatnak számít, amely során a környék lakossága kicserélődik, újabb nemzedékek nőnek fel, gyermekek születnek, akiket szüleik gyakran ugyanide iratnak be, hiszen bíznak az iskolában.

 

kozma antal, az iskola egykori igazgatója

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hozzátette: a „Lila” iskola története valójában nem negyven esztendeje, hanem néhány évvel korábban kezdődött, amikor átadták a törökzugi lakótelep első lakásainak kulcsait 1973-ban. A közösség folyamatosan nőtt, egyre többen költöztek a lakótelepre, így óvoda épült, úthálózat, majd 1977-ben megszülettek az iskola tervei.

A városvezető hangsúlyozta: már a tervezéskor kiderült, hogy a nyolc tanterem kevés lesz, de a költségek nem fedeztek volna többet, így közösségi összefogásra volt szükség, amely során adakozás indult a városban annak érdekében, hogy nagyobb iskola épülhessen.

– Az épületek önmagukban nem érnek sokat, kellenek a közösségek is, amelyek igazán élővé és hasznossá teszik őket – mondta Görgényi Ernő.

Az ünnepségen jelen volt Kozma Antal, aki közel harminc évig vezette az intézményt, Kertes Lászlóné és Matuláné Enyedi Julianna, akik alapítói voltak az iskolának, valamint számos volt diák, akik közül néhányan röviden visszaemlékeztek a „Lila” suliban töltött évekre.

A rendezvény további részében a diákok adtak műsort, a délelőtt folyamán pedig táncos flashmobot tartottak a Kossuth téren. Szabadosné Bécsi Katalin hozzátette, hogy igazi születésnapi hangulatot szerettek volna teremteni, ezért tortával is készültek az eseményre.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)