Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Eddig nem látogatható épületeket is megnézhetünk a Kulturális Örökség Napjai alkalmából

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2019. szeptember 14. 12:13
Eddig nem látogatható épületeket is megnézhetünk a Kulturális Örökség Napjai alkalmából
Gyula is csatlakozott az országos rendezvényhez

Az egykori rabbiház Gyulán

Fotó: Erkel Ferenc NKft. – Incze László

Korábban nem látogatható épületeket is megnyitnak az érdeklődők előtt szeptember 21-22-én Gyulán, a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozat alkalmából. 

Az Erkel Ferenc NKft. lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderül, a fürdővárosban négy helyszín nézhető meg ingyenesen: a Bartók Béla utcai rabbiház, a Szent Miklós park sarkán álló alispáni lak, az Almásy-kastély időszaki kiállítótere és a Béke sugárúti evangélikus templom.

A rabbiház az 1882–1883 között épült zsinagóga, a mai zeneiskola mellett található. Az önkormányzat a tervek szerint emlékházat alakítana ki az épületben, az előkészítő munkában részt vesz Diósi Lajos, a Gyulai Zsidó Alapítvány elnöke, Kereskényiné Cseh Edit nyugalmazott levéltáros és Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltárának vezetője. A rabbiház mindkét napon 10–12 óra, illetve 14–16 óra között lesz látogatható, 10 órától, 11 órától, 14 órától és 15 órától előadást tartanak a résztvevőknek.

 

 

Fotó: Erkel Ferenc NKft. – Incze László

Az alispáni lakot az 1801-es tűzvész után id. Cziegler Antal uradalmi építész tervei alapján emelték. A copf stílusú, kúriaszerű ház az 1980-as évekig a városé volt, majd állami tulajdonba került. Egy ideig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szegedi regionális irodájának kirendeltségeként működött, 2010 óta üresen áll. Az épület a rendezvény ideje alatt 10 és 16 óra között tekinthető meg, 11 órától, 13 órától és 15 órától történészek tartanak előadást az érdeklődőknek.

Az Almásy-kastély időszaki kiállítóterében a 150 éves Erkel Ferenc Múzeum anyagából összeállított, Kincsek őrzője című tárlat tekinthető meg díjtalanul 10–18 óra között.

A Gerlóczi Gedeon tervei alapján készült, eklektikus stílusú evangélikus templomot 1927. december 18-án avatták fel, megvalósítását országos gyűjtési mozgalom segítette. A templomban 10 és 16 óra között várják érdekességekkel a látogatókat – olvasható a közleményben. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)