Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Belső egység és nemzeti függetlenség, ez volt a fejlődés titka minden korban, amikor Magyarország virágzó állam volt”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. augusztus 20. 21:15
„Belső egység és nemzeti függetlenség, ez volt a fejlődés titka minden korban, amikor Magyarország virágzó állam volt”
Az augusztus 20-i ünnepségen Görgényi Ernő mondott beszédet

Családi programok várták az érdeklődőket augusztus 20-án délután, a várkertben, az államalapítás ünnepének esti programját pedig Görgényi Ernő, Gyula város polgármesterének beszéde nyitotta fél kilenckor a tószínpadon.

az augusztus 20-i ünnepségen görgényi ernő mondott beszédet

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő egy csángó énekből származó idézettel kezdte beszédét, amely a Szent István-tisztelet lelkiségét fogalmazta meg: mint mondta, első királyunk, országunk oszlopa, apostolunk, aki ránk hagyományozta gyönyörű országunkat, aki megteremtette közös, keresztény értékrendünk máig szilárd alapjait, 38 esztendőn át uralkodott – de szükség is volt ennyi időre a fundamentum megépítéséhez.

– Különösen nehéz történelmi korban állította őt a gondviselés Magyarország élére. A megmaradás, a magyar nemzet fennmaradása érdekében mélyreható változásokra volt szükség nem csupán a politikában, de a hétköznapi élet szokásrendjében is.

„Mert a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz” – idézte Szent István fiához írt intelmeit a polgármester, majd hozzátette: István tudta, hogy szigorú törvényekre is szükség van államalapító céljai megvalósításához. Törvényekre, amelyek szabadlelkű népünk számára világosan megfogalmazzák a szabályokat, melyek övezik életünket. Törvényekre, amelyek védik az értékrendet és a gyámoltalanokat. Törvényekre, amelyek kikényszerítik  a szabályok betartását, hogy épüljön az ország, ne hulljon szét egyéni érdekek mentén.

– A törvényekből jól látható: az emberi gyarlóság ezer esztendeje ugyanazokat az ösvényeket járja, csak éppen más módon térítik ma már vissza a tisztesség útjára a tévelygőket. Így például már Szent István király második törvénykönyve is rendelkezett a rágalmazókról, óvták az özvegyasszonyokat, az árvákat, a leányokat és az ispánok erőszakosságának áldozatait is. A maga korában igazságosnak számító törvényeket alkotott – fogalmazott Görgényi Ernő.

– Belső egység és nemzeti függetlenség, ez volt a fejlődés titka minden korban, amikor Magyarország virágzó állam volt. De nem alakulhat ki a belső egység, ha egy közösség életét eluralja a gyűlölet és az ilyen közösség sosem lehet boldog és sikeres. A gyűlölködés minden korban szétzilálja az emberi kapcsolatokat és ellopja a szép jövőt. S akik a gyűlölködőkre hallgatnának, előbb fontolják meg Szent István tanítását: „Ha ugyanis a bölcsekkel jársz, bölcs leszel, ha a bolondokkal forgolódsz, társul adod magad hozzájuk.”

A városvezető szerint a fölösleges politikai csatározásokhoz szükséges energia jól hasznosítható városépítésre is.

– Mi gyulaiak az összefogás útját jártuk az elmúlt kilenc évben. Maradjon ez így a jövőben is, mert ennek van eredménye. A művelődési központ felújítása, az Almásy-kastély rekonstrukciója, a Szt. Miklós park rehabilitációja, óvodák, iskolák felújítása, bővítése, az Airbus Helicopters leendő gyulai helikopter alkatrész gyára – néhány jellemző példa az elmúlt öt év városépítő munkájának gyümölcseiből.

Mint mondta, ehhez elengedhetetlen volt az összefogás egy célért, a közös munka, a szoros együttműködés a város fejlesztéséért Kovács József országgyűlési képviselő és a városvezetés között. Görgényi Ernő megköszönte a képviselőnek, hogy a közös tervek és a jövőben előttük álló feladatok megvalósításához szükséges támogatásáról nem csak a médiában, de személyes beszélgetésben is részletekig menően biztosította. Megköszönte továbbá a képviselő-testület többségének, hogy olyan korszakot teremtettek, amikor kellő időben, biztos kézzel születnek meg a jó döntések.

– Azt javaslom, hogy mi, mai magyarok, mai gyulaiak elsősorban az országépítő nagy király portréját tekintsük példaképünknek, aki intelmeiben azt írta: „sis honestus”. A honestus jelentése: tisztes, becsületes, emberséges. A millenium idején még úgy fordították: légy tisztességtudó. Ma így fordítják: Légy becsületes. Maradjunk ennél – zárta beszédét a polgármester.

Az ünnepi beszéd után a Kormorán együttes adott koncertet Ki szívét osztja szét… címmel. A rendezvényt tűzijáték zárja.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)