Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 868 lövés augusztus 20-án éjszaka a gyulai égboltra

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2019. augusztus 19. 11:00
868 lövés augusztus 20-án éjszaka a gyulai égboltra
Az eső miatt biztosan nem marad el az augusztus 20-i esemény

Négy nap alatt országszerte 30 pirotechnikus vezényletével összesen ötvenhat tűzijátékot szervez és bonyolít le a megvalósításért felelős cég. A Gyulai Várnál tartandó augusztus 20-i eseményen nem kevesebb, mint 868 lövés dörren majd. Bombák, úgynevezett bombetta telepek, üstökös római gyertyák és görögtüzek robbannak zenei aláfestéssel, előre meghatározott, aprólékosan összeállított koreográfia szerint – olvasható a gyulakult.hu oldalán.

képünk a tavalyi eseményen készült

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az utóbbi típus, a görögtűz nálunk állandó elemnek tekinthető, mivel egészen lenyűgöző rendkívüli látványosságnak számít, ahogyan a várfalon végigcsorog a „tűzeső”. A hangulati aláfestésről előzetesen annyi tudható, hogy filmzenék szólalnak majd meg. A gyulai produkció előkészületei alaphangon egy teljes napot vesznek igénybe, amit a telephelyen végeznek el. A tölteteket izzógyújtóval szerelik fel, mivel ezeket egy gép segítségével elektromosan indítják.

– A helyszíni szerelési munkálatok reggel 8 órakor kezdődnek, a Gyulai Vár tűzijátékának telepítése mindig kiemelt feladat – ismertette Leskovicsné Tóth Mária a megvalósításért felelős cég, a Leskovics Pirotechnika Kft. ügyvezetője. Több napos munka, mindössze néhány perc látványosságért. – Ez egy olyan különleges szolgáltatás, ami a precíz műszaki ismereteket ötvözi a látványos kifejezésformákkal, egyfajta pillanatművészetnek is nevezhetnénk – tette hozzá.

– A látványterv másodpercről másodpercre határozza meg, hogy adott elem után mi következik. Csendesebb, lágy zenei aláfestésnél általában üstökös római gyertyák röppennek, hulló falevél effektek, fűzfa effektusok rajzolódnak ki. Erőteljesebb dallamokra érkeznek a recsegő bombetta telepek töltetei, de ilyenkor jön a nemzetiszín trikolór is – avat be a részletekbe a sokat tapasztalt cégvezető. Legyen bármennyire látványos és nagyon várt egy-egy tűzijáték, a legfontosabb tényező mindig a biztonság.

Egy olyan objektív paraméter van, ami mindent felülír, ez pedig az erős szél. A szabályok egyértelműen fogalmaznak, meghatározott szélerősség felett tilos a tűzijátékot megtartani. Minimális mérlegelési lehetőség van, és természetesen az adott helyszín is meghatározó. A pirotechnikus tudja, hogy mit lehet és mit nem, mi az a körülmény, ami miatt muszáj lefújni a bulit. Az eső tehát nem feltétlenül indokolja a látványosság letiltását.

A legfrissebb információkért érdemes a Gyulai Vár közösségi oldalát követni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)